2024-03-22 27 浏览
呢間中菜館位於iSQUARE,主打多款傳統嘅潮州菜,同時混合創新元素,好似食緊Fine Dining咁、店內裝潢十分特別,以黑色為主調,更設有bar枱,環境闊落,感覺舒適、平日晚上滿座,需要等位,想食嘅記得要預先book枱,而且見大部份客都係家庭,適合一家大細嚟聚餐。滷水獅頭鵝件係餐廳嘅招牌菜,基本上枱枱都有叫,滷水汁滷得夠入味但又唔會過鹹,肉質偏韌但連埋皮就啱啱好,下面仲有嫩滑嘅豆腐,配飯應該會好好味!濃湯蠔仔肉碎泡飯帶薑嘅香氣,蠔仔大大粒又唔腥,湯底清淡,落爆胡椒粉🤣黑醋骨採用意大利黑醋調製而成,排骨鬆軟,肥瘦適中,外脆內嫩,酸甜滋味,令人感覺開胃。金磚豆腐炸至外脆內滑,皮夠薄,咬落口感豐富,層次分明,味道偏淡,建議搭配辣醬食~ 普寧豆醬唐生菜炒得夠入味,味道比想像中更濃,偏油少少,菜夠鮮甜,咬落爽口,試試無妨。最後以甜點作結,玫瑰形狀嘅桂花糕,適合打卡,完全唔甜,動L動L,老少咸宜👍