2024-03-11
啟德新商場AIRSIDE開業多月,終於有空來逛逛。商場餐廳琳瑯滿目,老婆話想飲茶,見到嵐月LUNA門面裝修精美,決定入去品下茶。坐低待應就細心介紹有咩茶,我哋揀左碧螺春,貪佢夠香濃味酵,壺茶仲用蠟燭保温。睇完菜單,我哋點左幾味點心,有鵝肝流心脆球,黑椒牛柳酥同石燒板麻辣羊肉烤包,仲叫左個嵐月西班牙黑豚叉燒同一客皇帝蟹脆米泡飯。鵝肝流心脆球外皮卜卜脆,咬開鵝油就流出來,外脆內軟,好惹味!黑椒牛柳酥酥皮香脆,層次分明,唔會太粉,牛柳略帶一點黑椒味又唔會蓋過牛肉味,兩口就食完。石燒板麻辣羊肉烤包上枱熱力十足,鐵板烤到包底微焦又無過火,烤包依然鬆軟,羊肉輕微麻辣味,唔會有羊騷味,適合大眾口味。嵐月西班牙黑豚叉燒滿佈蜜汁,外皮微微焦脆,黑豚肉肥瘦適中,入口又鬆軟又香口,做到一舊叉燒兩種享受!皇帝蟹脆米泡飯最後上菜,作為成餐飯既結尾。泡飯以魚湯作底,魚湯鮮甜,配上皇帝蟹肉,脆肉瓜,肉碎,冬菜,加上脆米,形成多重口感,蟹肉相當有份量,每一碗泡飯都滿滿蟹肉,真係不計成本,飯完泡飯個肚就滿足哂。