2022-12-18
之前有睇過介紹土瓜灣聚聚主打新式中菜已經想試,最近發現原來晌屯門靜靜地開左,咁近我,無理由唔試下。餐廳都幾大,坐得闊落又舒服。Menu 有好多新奇菜式,花多眼亂😂所以我地都係揀左抵食二人套餐,魚米之聚 (HKD580)乜都有得試又唔洗諗👍🏻流心雙色皮蛋伴芥末沙律花枝卷花枝卷好香脆,食完再食埋個有酸薑溶同菠蘿蓉嘅皮蛋,本身好鐘意食皮蛋,呢個仲要係溏心👍🏻 雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯超級濃嘅蘑菇湯,每口都係蘑菇,仲要有一隻彈牙鳳尾蝦🤩好濃郁泰露筍松露炒帶子鮮露筍好嫩,唔會有渣👍🏻帶子大大粒又鮮甜,配埋黑松露就更有層次嚐聚有米魚呢個魚好有睇頭,會有個火爐仔將個魚慶住,仲有個炸米球有專人將佢切開浸落個蝦湯底,個炸米球仲有飯焦架😍吸曬湯嘅精華好正,魚肉已經起骨切成魚塊,啖啖肉養生藥膳酥皮雞呢排天氣凍,食呢個真心又暖又補呀!估唔到藥膳雞可以配酥皮,裡面仲有好多栗子、紅棗同川芎,酥皮浸落雞湯食一流,一打開就香噴噴🫰🏻雞肉都好嫩杏汁杞子浸豆苗冬天食豆苗超嫩,充滿杏汁味薑米蛋白蟹肉炒飯其實食到呢度已經好滿足,再加埋個暖胃薑米蟹肉炒飯就非常飽飽,炒飯做到粒粒分明,蟹肉都好足料麻香炸湯丸+雪梨燉桃膠連甜品都有兩款,
流心雙色皮蛋伴芥末沙律花枝卷
雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯
超級濃嘅蘑菇湯,每口都係蘑菇,仲要有一隻彈牙鳳尾蝦🤩好濃郁
泰露筍松露炒帶子
嚐聚有米魚
養生藥膳酥皮雞
杏汁杞子浸豆苗
冬天食豆苗超嫩,充滿杏汁味
薑米蛋白蟹肉炒飯
麻香炸湯丸+雪梨燉桃膠
連甜品都有兩款,好鐘意個炸湯丸,外脆內軟,芝麻好香。食完炸野再食埋個雪梨燉桃膠,非常滋潤。
整體黎講,CP 極高,兩個人食完真係捧住個肚走😂見到好多人都叫火焰脆皮豬手,我下次都要試下先。