2017-07-24 53 浏览
夏日炎炎,行街行到身水身汗,走了入K11過冷河,見到好多人排緊隊, 上前去睇下.原來是來自韓國出名的百味堂來到香港,眼見人龍有50-60人左右.雖然我唔崇韓,但見咁多人排隊,加上可愛的造型,沒有不吃的理由於是就排隊排左大半個小時,終於可以落單,不明白為何買杯雪糕都要排成這樣,聽職員講因為是雪糕機會花時間冷凍,所以是需時製作的,而且每天都有限量發售,當日6點左右去排隊,未到7點已經有職員截龍了, 好彩排得早.這個POP UP STORE帶來韓國多款口味的雪糕,也可只有雪糕,還有飲品咖啡等,不過第一次食還是試試原味吧.HK$48一支確是不便宜,但抱著一試的心態,終於下單了.等叫號才可領取雪糕.原味的口味是牛奶味, 牛奶味十分香濃,而它的質感比較冰感,入口沒有滑滑的感覺是有失望的.只是牛奶味香濃搭夠不少分數.要等咁耐先食到,都未必有下次,如果冇咩會考慮再試其他口味.

HK$48一支確是不便宜,但抱著一試的心態,終於下單了.
等叫號才可領取雪糕.

只是牛奶味香濃搭夠不少分數.
要等咁耐先食到,都未必有下次,如果冇咩會考慮再試其他口味.
题外话/补充资料: 排隊排了半小時左右,每天限量500杯,我地食完七點左右就截龍了,想食記得早D去
2017-07-09