2024-09-16
朝早起身同老婆一齊做運動,流咗一身汗,運動完覺得身體疲憊,但係好爽。因為大量消耗咗熱量,好快就覺得肚餓,想搵啲港式茶餐廳早餐嚟食,就隨手打開openrice搵吓睇。比我搵到呢間【茶記研究所】,裝潢突破傳統思維,擺設非常時髦現代化嘅茶餐廳。睇咗餐牌,菜 品非常多樣化,早餐午餐晚餐都有。 老婆話佢都想食呢間,所以我哋就決定去油塘食呢間【茶記研究所】。去到嗰邊人潮好多,需要排 位,我哋滿懷期待排隊等。點咗一個【香煎豬扒配餐肉食肉獸餐】(45蚊),【沙嗲牛肉即食麵】(42蚊),【熱Latte】同【熱奶茶】。 【香煎豬扒配餐肉食肉獸餐】有配料茄汁豆、多士同煎蛋,濃蛋香,香煎豬扒煎得非常脆,而且油香 四溢,肉質非常嫩,配埋呢啲配料食早餐好營養。 老婆嗰個【沙嗲牛肉即食麵】湯底非常香,仲有腸仔、炒蛋同多士,陣容非常豪華,非常豐盛。沙嗲 牛肉非常香濃,花生香好出,配埋湯底一齊食好正,即食麵嘅彈性令口感更加豐富。 【熱奶茶】嘅味道非常濃郁,好傳統嘅奶茶,甜度適中,唔會太膩,奶茶香味都夠,口感順滑,食咗煎 豬扒飲口奶茶,別有一番風味。 【熱Latte】咖啡味好香滑,仲有拉花,拉花咖啡好靚, 老
【熱Latte】咖啡味好香滑,仲有拉花,拉花咖啡好靚, 老婆睇咗心花怒放,味道好好,唔會有濃烈嘅焦味,飲得好順口。
出咗一身汗,就係要補充營養,呢餐早餐真係好好食,下次一定會再嚟!餐廳新開,又好方便地 鐵站出口!