2018-05-30
店面嘅裝修偏向簡約,有小清新嘅風格,座位空間都相當大,坐得幾舒服!旁邊更有水墨畫嘅小展覽,藝術氣氛相當濃郁!適合喜歡拍照的朋友仔!點了「抹茶和風下午茶 = $258」,顧名思義呢個下午茶係以 抹茶為主,當中主要分別有鹹食同甜食,以及每人自選一杯抹茶飲品!甜食方面,「抹茶手工雪糕」的抹茶味相當濃郁,而且甜度適中,非常吸引👍🏽「抹茶芝士蛋糕」的外表像富士山,估唔到係芝士蛋糕,呢個芝士蛋糕比較硬身,抹茶味亦相當濃郁,甜而不膩,食完都唔會覺得好飽!「三色香玉」配上黑糖醬,煙煙銀銀,幾好食!甜食方面的整體都唔錯👍🏽鹹食方面,「抹茶冷麵」配上酸味味的汁,但因為太酸,所以食完一個就冇食!「素炸雞槌配抹茶芝士醬」,店家利用一層一層的腐皮捲成雞鎚的外型,鬆脆嘅外皮加上腐皮,意外地好味,亦非常創新,但小妹個人認為同抹茶芝士醬不太夾!「巴馬火腿哈密瓜卷」,令人非常失望,哈密瓜一睇就知道好唔新鮮(淋晒),火腿嘅份量亦非常少,感覺誠意欠奉!「日式照燒牛肉滑蛋三文治」,牛肉好鞋,滑蛋好乾,所以有啲失望!鹹食方面,整體認為比甜食差,令整體大打折扣!