2019-06-28 2935 浏览
12:45到餐厅,排了20分钟先可以点餐。1点等到1:40都未有野食!同佢讲佢话人手唔够。唔够人你就安排好少少啦。1:45即系等左9个字,终於拎得野食,但佢同我讲冇饭!我比钱果时又唔见你咁讲,即刻叫佢快啲转意粉要急住返office。又等多5分钟,拎碟劲求其嘅野。食左5分钟放弃!强调唔建议人走去食。1.侍应态度差2.等好耐3.唔好食唯一好真系得个装修唔错永远blacklist 已叫朋友一定唔会帮衬嚐品慕茶
1.侍应态度差
2.等好耐
3.唔好食

唯一好真系得个装修唔错

永远blacklist 已叫朋友一定唔会帮衬嚐品慕茶
2019-06-28
2019-06-04 2009 浏览
睇到佢下午茶set好吸引,所以专程前黎,星期二下午两点半上到去,见得一台客,见餐牌放到收银台旁,自取餐牌睇一睇,问有无抹茶下午茶,店员讲短时间内唔会下午茶餐😔,抹茶set, 蛋糕set都唔会有,大家若募名而来既要多加留意。是次只叫了拉面,冻华田。
2019-06-04
2019-05-18 1946 浏览
今天要去九龙湾临泽街傲腾广场,除咗喺大堂有间大家乐,附近好似无食肆,於是行过去牛头角搵食。不用10分钟路程嚟到呢间楼上铺。今日午餐想饮嘢要加钱。可能时间接近2点,食肆内顾客唔多。我拣咗香茅猪扒汤拉面+餐汤+热柠檬茶。猪扒好“鞋”,唔会再试。

不用10分钟路程嚟到呢间楼上铺。

今日午餐

想饮嘢要加钱。

可能时间接近2点,食肆内顾客唔多。

我拣咗香茅猪扒汤拉面+餐汤+热柠檬茶。

香茅猪扒汤拉面

猪扒好“鞋”,唔会再试。
2019-05-10
2019-04-05 1770 浏览
因为参加咗公司training,过左黎九龙湾,搵食同样难,德福要同好多人争,又有机会无位。同事介绍伟业街呢间楼上餐厅,无嘢好得过个卖点,「一定有位」。之前搭车都经过伟业街,有几间餐厅都想试。入到黎好阔落,好大,好多位,难怪话一定有位。呢度系自助形式,点完餐,等叫号码,自己拎餐。两日都帮衬呢间,show我地公司pass有优惠(多谢前同事争取)。日式吉列咖喱猪扒饭,52元,几大块猪扒,大过我块面。粉有小小厚,但可接受。咖喱都ok,饭都几多,难怪咁多男士拣呢个。另外一日食嘅系天使面,肉过咸(我本人系食得清啲),呢个油咗小小。两次饮嘅都系热奶茶,如果奶再多小小会啲。环境唔错,几个来自唔同department嘅同事可以有个咁嘅机会倾计算系难得。呢间无油烟味,几好。

之前搭车都经过伟业街,有几间餐厅都想试。

入到黎好阔落,好大,好多位,难怪话一定有位。

呢度系自助形式,点完餐,等叫号码,自己拎餐。

两次饮嘅都系热奶茶,如果奶再多小小会啲。

2019-01-30 1524 浏览
以前食过,有自助沙律和汤,大约100元内,不过今次餐厅已经转为一般午餐,点了雪鱼炒饭不但淡而无味,卖相奇差,就算本人自己炒的水准也不比他差,真的没甚麽料去炒,只有一些粟米、蛋和鳕鱼,单调到如此节约成本,而沙律🥗午餐还算可以,用大长方形木盘上,看上去是有格调,最好的就是牛角包🥐够松脆,可惜不是套餐,要汤另+8元,热饮另+3元,冻饮另+6元,只可以说吃了一个较为贵的茶餐厅质素的午餐,没必要走远路去,应该不会再去了!
2019-01-30
2019-01-23 711 浏览
之前一心谂住啾试佢嘅抹茶🍵和风下午茶,点知去到原来已经转左Menu变咗做呢个樱花🌸主题嘅下午茶Presentation几靓,一盒咁样摆上台食物一半系咸点,一半系甜点因为系花💐嘅主题,所以每样嘢食都有啲花嘅元素,例如桂花酱,玫瑰花瓣🌹,花味雪糕🍦等等不过其实啲嘢食好一般😞试唔试都得🙊
变咗做呢个樱花🌸主题嘅下午茶
Presentation几靓,一盒咁样摆上台
食物一半系咸点,一半系甜点
不过其实啲嘢食好一般😞试唔试都得🙊
2018-11-23
2018-12-03 459 浏览
鳗鱼饭😊是我的最爱。今日经过九龙湾到访的这间餐厅,门面设计简洁鲜明,里面环境阔落,冷气充足,坐下来不会很挤迫。见到很多舒适卡座。下午时间进入这间餐厅,主要是被它的设计及装修吸引。非常有情调。店主亦十分好客热情,向我们一一讲解了各款菜式的特点。鳗鱼饭生熟度刚好,唔会太咸, 入味又嫩滑,微微鳗鱼汁及肉香慢慢渗出,惹味而不会辣,吃不了辣的朋友最啱不过。他们这家食店的鳗鱼鲜味弹牙,趁热食最好。饮品我点了冻柠茶,茶味甘香,甜而不腻﹔而且有糖水可以任君加添。鳗鱼饭亦有紫菜在旁边,新鲜有弹性﹔当日因为比较晚去到,菜式品种虽然不多,但绝不欺场,食物质量十分高,份量也不少,个人吃到最後实在因为太饱而喝不下所有蕃茄汤,觉得可惜……我十分推荐这间用心经营的食店,我亦会再次光顾,会带家人来庆祝生日。😘
鳗鱼饭😊是我的最爱。

店主亦十分好客热情,向我们一一讲解了各款菜式的特点。

惹味而不会辣,吃不了辣的朋友最啱不过。
他们这家食店的鳗鱼鲜味弹牙,趁热食最好。

鳗鱼饭亦有紫菜在旁边,新鲜有弹性﹔

个人吃到最後实在因为太饱而喝不下所有蕃茄汤,觉得可惜……

我十分推荐这间用心经营的食店,
我亦会再次光顾,会带家人来庆祝生日。😘
今日到访的这间餐厅,门面设计简洁鲜明,里面环境阔落,冷气充足,坐下来不会很挤迫。下午时间进入这间餐厅,主要是被它的设计及装修吸引。非常有情调。😘令人心情放松。餐牌相对其他食店而言,简单直接,有多种美食及沙律任君选择。富有时代感的欧洲单车装饰、印有全店所有菜式的垫枱纸、带有食店LOGO的餐碗及特饮玻璃樽,甚至中英对照的点餐纸,从各种细微处可以看出店主的心思。店主亦十分好客热情,向我们一一讲解了各款菜式的特点。鳗鱼饭生熟度刚好,入味又嫩滑,微微鳗鱼汁及肉香慢慢渗出,惹味而不会辣,吃不了辣的朋友最啱不过。他们这家食店的鳗鱼鲜味弹牙,趁热食最好。饮品我点了冻奶茶,茶味甘香,甜而不腻﹔而且有糖水可以任君加添。鳗鱼饭亦有紫菜在旁边,新鲜有弹性﹔当日因为比较晚去到,菜式品种虽然不多,但绝不欺场,食物质量十分高,份量也不少,个人吃到最後实在因为太饱而喝不下所有蕃茄汤,觉得可惜……食店方面亦挺贴心,见客人想喝汤,会主动问客人是否需要加汤。综上所述,十分推荐这间用心经营的食店,我亦会再次光顾,会带妈妈来庆祝生日。😘
餐牌相对其他食店而言,简单直接,
有多种美食及沙律任君选择。
富有时代感的欧洲单车装饰、印有全店所有菜式的垫枱纸、
带有食店LOGO的餐碗及特饮玻璃樽,
甚至中英对照的点餐纸,
从各种细微处可以看出店主的心思。
店主亦十分好客热情,向我们一一讲解了各款菜式的特点。

鳗鱼饭生熟度刚好,入味又嫩滑,微微鳗鱼汁及肉香慢慢渗出,
惹味而不会辣,吃不了辣的朋友最啱不过。
他们这家食店的鳗鱼鲜味弹牙,趁热食最好。

鳗鱼饭亦有紫菜在旁边,新鲜有弹性﹔

个人吃到最後实在因为太饱而喝不下所有蕃茄汤,觉得可惜……
食店方面亦挺贴心,见客人想喝汤,会主动问客人是否需要加汤。

综上所述,十分推荐这间用心经营的食店,
我亦会再次光顾,会带妈妈来庆祝生日。😘
2018-11-25 271 浏览
这间餐厅位於牛头角站附近,地点真的有点难找,与朋友附近的工厂大厦行了一转,几经辛苦才找到当上到去的时候,要打电话确认才知道我们找对了,不过当打开门既时候,餐厅比想像中大,装潢设计都很美,与外面的工厂大厦是两个世界似的,点完餐後都忍不住拍了些照片。玄米抹茶奶+$10伯爵茶朱古力+$10烧安格斯一口牛伴黑松露烩饭$138纽西兰一级西冷牛扒配薯条$152我们太喜欢吃牛了,当看到餐牌上有关於牛的菜式,都忍不住点了抹茶批+$28柠檬芝士批+$28虽然位置是有点难找,不过有食物和装潢搭救加分,为一天努力工作後,来一点甜

玄米抹茶奶
+$10
伯爵茶朱古力
+$10

烧安格斯一口牛伴黑松露烩饭

纽西兰一级西冷牛扒配薯条
我们太喜欢吃牛了,当看到餐牌上有关於牛的菜式,都忍不住点了

抹茶批
+$28
柠檬芝士批
+$28

2018-11-21
2018-11-21 182 浏览
D野食好似摆咗好耐咁叫完冇耐就即刻上哂d野食素炸鷄几特别但同个抹茶酱完全唔夹 同唔热 好明显炸起咗好耐牛油果烟三文鱼酥 好差 食落好似放咗成晚既酥饼 D三文鱼放到乾乾地最差系巴马火腿哈蜜瓜差 D parma ham好似烂肉咁又薄又溶溶烂烂最差系「漏单」!上完甜点,我地等足 30mins 都未上咸点!周围迟过我地落单既都到齐、影晒相、慢慢叹完、走埋....我忍唔住催佢,佢仲要以疑惑样回应,好似我地呃佢咁款....超好野佢漏单,俾个疑惑样我都算啦....我催完佢,佢出菜果下都先俾另一枱,唔系即时出俾我....无言希望唔好再有人俾人呃上去食
D野食好似摆咗好耐咁
叫完冇耐就即刻上哂d野食
素炸鷄几特别但同个抹茶酱完全唔夹 同唔热 好明显炸起咗好耐
牛油果烟三文鱼酥 好差
食落好似放咗成晚既酥饼 D三文鱼放到乾乾地
希望唔好再有人俾人呃上去食
2018-11-19 197 浏览
话说同同事想试未食过嘅餐厅,OP完一轮lunch hr就过左黎呢间。喺伟业街都几近我地公司。上到去发现环境几靓,木系cafe,好舒服。叫左2个lunch set白酒煮蓝青口蒜香野菌意粉 $75青口数量都几多,另外仲配左个炸鱼柳,哈哈系menu冇写嘅,好似赚左咁🙈不过意粉比我想像中啖味,如果蒜香味可以再浓啲相信会更惹味!巴马火腿黑松露忌廉烩饭 $70黑松露味道几浓,唔错!但烩饭嘅口感几得意,唔系平常食开果种烩饭的口感,湿湿地但几入味。餐饮要左桂花乌龙茶同埋玫瑰茉莉花茶,慢慢叹埋杯茶就要返工继续做野噜!

叫左2个lunch set

白酒煮蓝青口蒜香野菌意粉 $75
不过意粉比我想像中啖味,如果蒜香味可以再浓啲相信会更惹味!

巴马火腿黑松露忌廉烩饭 $70
黑松露味道几浓,唔错!

2018-11-18 155 浏览
午饭时同事都会很懊脑的想下午吃午餐,在寻觅次之下工厦的昌兴工业《嚐品慕茶》- 那就来个快。距离牛头角地铁站B6 出口,再步行约10分钟。 地方很大,我们等了数分钟便可以入座了。十二月快到了, 我们在想想 .. 在这里开个派对也不错 — 有karaoke ,棋类, 麻雀, 蓝球机等等 !日式蒲烧鳗鱼饭 HKD 78 鳗鱼都几肥美,也有鱼油而蒲汁又不会过多。饭挺多必饱肚! 清酒蚬肉珍珠带子意粉 HKD 68 清酒味不算太重, 蚬肉有鲜甜味一粒粒的带子也很入味。 白香果茉莉花茶 跟餐加 HKD 10甘香的百香果很浓也很大杯 ! 香茫茉莉花茶 跟餐加 HKD 10轻轻的茫果味跟茉莉花混合又几夹!

地方很大,我们等了数分钟便可以入座了。

日式蒲烧鳗鱼饭 HKD 78
鳗鱼都几肥美,也有鱼油而蒲汁又不会过多。饭挺多必饱肚!

清酒蚬肉珍珠带子意粉 HKD 68
清酒味不算太重, 蚬肉有鲜甜味
一粒粒的带子也很入味。

白香果茉莉花茶 跟餐加 HKD 10
甘香的百香果很浓也很大杯 !

香茫茉莉花茶 跟餐加 HKD 10
轻轻的茫果味跟茉莉花混合又几夹!

2018-11-17 3060 浏览
今天难得放假,约了很久没见的好友吃午饭,倾倾近况。想找一处既悠闲又舒适的地方,并可以给我们坐上几小时的餐厅,朋友介绍了这间位於牛头角工业区的楼上茶居/餐馆。我起初也怀疑工业区的餐厅真的可以给我悠闲的感觉吗?上到餐厅,果然很寛敞,摆设和环境也很舒适,令人有一种轻松的感觉。日式蒲烧鳗鱼饭($78)👍👍👍👍半条的蒲烧鳗鱼配合米饭, 甜甜的蒲烧酱汁十分惹味, 配合粟米粒和紫椰菜就令午餐更加轻怡健康。红酒烩牛肋条配青酱野菌炒意粉($78)👍👍👍牛肋条切至厚粒状,份量都算多,但如果酱汁味道加强和加多一些,出来的效果就更加好。意粉也煑得较稔身,但青酱和蒜蓉的香气则很浓郁亦与意粉很配。是日餐汤(+$8/Lunch)👍👍👍👍加$8 就可以享用是日餐汤,当天是蕃茄甘荀汤,味道清新。玫瑰茉莉花/普洱茶(@+$3/Lunch)👍👍👍👍午餐只需加三元就可以有一杯热饮,花茶味道很香,每口也散发着花香,喝完还可以请店员添加热水,慢慢享受一个美好的下午时光。门面内在环境餐牌

日式蒲烧鳗鱼饭($78)

日式蒲烧鳗鱼饭

红酒烩牛肋条配青酱野菌炒意粉($78)
👍👍👍
红酒烩牛肋条配青酱野菌炒意粉

红酒烩牛肋条配青酱野菌炒意粉

是日餐汤(+$8/Lunch)

加$8 就可以享用是日餐汤,当天是蕃茄甘荀汤,味道清新。

门面

内在环境

餐牌

2018-11-16
2018-11-16 92 浏览
一入餐厅既感觉系地方好大 感觉好光猛舒服 今次分别叫左两个餐 巴马臣火腿拼黑松露意大利饭意大利饭上既三块火腿好吸睛 火腿拼成一朵花型感觉好靓呀 而且可以保留番原块火腿 至於黑松露意大利饭嘅酱汁调配得好好 每一粒饭都充满黑松露味道 系均匀咁散发起每一粒饭上面 饭粒有咬口 照烧炸虾拼牛肉饭感觉有啲似日本既丼饭 我最期待嘅炸虾有两只呀 炸粉唔会好厚而且超级弹牙 配埋照烧酱汁既牛肉好夹 令人食唔停口😍
一入餐厅既感觉系地方好大 感觉好光猛舒服

我最期待嘅炸虾有两只呀
炸粉唔会好厚而且超级弹牙
配埋照烧酱汁既牛肉好夹
令人食唔停口😍

早已听闻这文青feel 的餐厅,今天到附近办事便专程到来,从伟业街地下沿楼梯步行上一楼,推门入内别有洞天,感觉光猛宽敞,果然适合一些包场活动,早前就举办过以茶为主题的活动,推介以抹茶为主题的和风下午茶等,最近就推出「赏花.嚐花下午茶」,以茶味手工雪糕做主题,嚐花时亦能赏花,非常特别。不过今天到来时刚过中午,就简简单单吃个午餐吧。午市套餐有多项选择,包热饮,冻饮加$3,而午餐时段由1130至下午3点,适合附近公司弹性午膳安排,1230前离座更加有9折。 店员很快已送上我的焗菠萝瑞士肉丸长通粉,长通粉甜酸得宜,瑞士入口的小丸子味道像极宜家家俬的肉丸,有肉汁,配合菠萝及番茄酱汁,令人开胃。随後我的热日本抹茶亦已准备好,即时炮制,入口抹茶甘香,立即向店员询问,原来他们采用日本老字号茶行「丸安茶叶」,怪不得甚有日本风味。 滋贺县的丸安茶叶,创立於 1872 年,是超过140年历史的抹茶品牌,曾经获多项奖项,果然丸安茶业株式会社的抹茶产品质素是有保证的。

题外话/补充资料: 注:牛头角地铁站B6出口,步行10分钟
2018-11-12