2018-11-20
六-公-館 應該是近呢年數一數二人氣中菜館!起初聽到中菜館 都會好猶豫 香港人咁鐘意食西餐 中菜館又怎能火呢?但一去到餐廳就知道點解呢到會火了!呢到係海港城新建向海既一部分所以整個六沙薑手撕雞 $148公館都可以見到維港一帶 夜晚黎食更加CHILL!!現在來講一講食物既質素我地兩個人叫左2個前菜 2個主菜花雕醉鴿 $188懂我的都知道 花雕什麼 我都很愛所以每次見到都會試一試!呢個花雕醉鴿真的值得一試花雕汁調得恰到好處 就算唔係好鐘意酒味既人都會接受到加上醉鴿非常入味! 份量仲比我想像中多啊!!沙薑手撕雞 $148估唔到呢到連手撕雞都有啊!呢個做前菜也不錯! 手撕雞嫩滑之於沙薑汁好多!之後就同MAIN COURSEE啦!黑蒜焗羊鞍 $308呢個真係好特別啊! 黑蒜包圍住整個羊鞍 個presentation幾有驚喜!食落去外層既黑蒜既脆既 裡面既羊鞍大概係7分熟左右裡面既肉超級嫩滑 肉汁亦都好豐富!!仲有松茸羊肚菌海膽燴飯 $288嗚呀 估都估唔到呢到連海膽都有啊!眼見呢一道菜 幾乎每一台都有叫呢!最頂放左海膽 偏鮮色既橙色 望落海膽相當新鮮啊!燴飯再混合松茸羊肚菌海膽一起,味道就是只有
應該是近呢年數一數二人氣中菜館!
但一去到餐廳就知道點解呢到會火了!
呢到係海港城新建向海既一部分
現在來講一講食物既質素
我地兩個人叫左2個前菜 2個主菜
花雕醉鴿 $188
懂我的都知道 花雕什麼 我都很愛
所以每次見到都會試一試!
呢個花雕醉鴿真的值得一試
花雕汁調得恰到好處 就算唔係好鐘意酒味既人都會接受到
加上醉鴿非常入味! 份量仲比我想像中多啊!!
沙薑手撕雞 $148
估唔到呢到連手撕雞都有啊!
呢個做前菜也不錯! 手撕雞嫩滑之於沙薑汁好多!
之後就同MAIN COURSEE啦!
黑蒜焗羊鞍 $308
食落去外層既黑蒜既脆既 裡面既羊鞍大概係7分熟左右
裡面既肉超級嫩滑 肉汁亦都好豐富!!
仲有松茸羊肚菌海膽燴飯 $288
嗚呀 估都估唔到呢到連海膽都有啊!
眼見呢一道菜 幾乎每一台都有叫呢!
最頂放左海膽 偏鮮色既橙色 望落海膽相當新鮮啊!
燴飯再混合松茸羊肚菌海膽一起,味道就是只有「幸福」兩字來形容!