2019-09-14
印象中中環樓上食肆都係以西餐同酒吧居多,諗起下午茶都唔知去邊度好,今日朋友介紹咗一個新地方,好有驚喜。一入去已經見到個好靚嘅花牆,仲細心到排好高櫈,好適合朋友/情侶打卡。餐廳係落地玻璃設計,係17樓睇到唔少特色建築,但見唔到人多車多嘅馬路,可以遠離煩囂專心享受美食了!2個女仔最岩食tea set,因為唔洗選擇困難,每人加多$15就可以試到招牌果茶(左),我就叫左凍荔枝茉莉。果茶唔太甜,但好清香,仲見到好多粒粒果肉,顔色鮮艶,最重要係夠新鮮,飲得安心。一黎到,店員係拎住個木箱行過黎,我地覺得奇怪,一打開果下真係「嘩」一聲然後笑唔停,盒入面真係有個迷你喇叭播放住輕輕嘅海浪聲,真係好驚喜,鹹點甜品放埋一齊完全無違和感,好夏日。由鹹點開始食,迷你牛肉芝士漢堡,牛肉裏面有少量洋蔥碎,咬落都幾有肉汁,分量細細,啱曬之後留肚食更加多甜品。之後繼續試牛油果,鮮蝦多士卷,牛油果同蝦以外哋好夾,嚇係比較爽脆嫩滑嘅質感而牛油果就係軟滑嘅,兩樣嘢夾埋再加上外皮好爽脆嘅多士包圍住,非常配合。仲有粉紅色底、外表好靚嘅巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻,帶有鹹香味嘅亁火腿配上設成球體嘅蜜瓜,女仔想有儀態咁食就最岩,哈哈櫻桃
仲有粉紅色底、外表好靚嘅巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻,帶有鹹香味嘅亁火腿配上設成球體嘅蜜瓜,女仔想有儀態咁食就最岩,哈哈櫻桃小嘴丫嘛 撻底唔係平日食牛油蛋撻嗰種口感,反而我覺得似窩夫雪糕筒多d,係脆身嘅。
海鮮嘅代表就有惹味釀蟹蓋,作為小食我覺得都唔錯,食落去見到有白色嘅蟹肉,但係我覺得最特別嘅係菠菜忌廉伴烤雞柳,菠菜同忌廉雖然有啲淡,記得點多d汁食,但係口感好滑,而雞柳切成好細嘅一件,令到鹹點都變得有精品精緻嘅感覺。
就係左邊白色呢杯,真係估唔到,唔係甜品
甜品方面,驚喜指數無咁高,但係勝在夠清新同埋多款式。蘭香子鮮雜果布甸好軟滑,柚子吉士達係相對出色嘅一個,上面嘅柚子好香又清甜,今次撻底就似食甜品嗰種牛油底嘞,車厘子帽子蛋糕外表好出眾,蛋糕入面有少少藍莓醬,外面就係牛油蛋糕,鬆軟又夠蛋香。
香橙果凍外表雖然比較平實,但係我最鍾意佢。因為產味好香濃,甚至有少少橙本身獨有嘅澀,而唔係出面一般餐廳所做嘅咁甜,好有夏日嘅感覺。
最後嘅紅莓慕斯甜筒,造型真係一流,甜筒入面仲有少少朱古力,慕絲有莓嘅香但就唔太甜。
初初我地擔心唔夠飽,因為無食lunch就過左黎,專登叫多咗一個小食,就係黑松露芝士薯條,嚟到先知份量好多,包括醬汁以下嘅部分,成個籃都係薯條,夠粗亦都好夠脆,口感非常之好。黑松露醬非常之濃厚,薯條上面本身有一啲乾咗嘅芝士絲,兩者配搭之下味道好香濃,唯一遺憾嘅係我哋食唔曬,下次叫多啲朋友一齊嚟先。
有時間建議慢慢坐,欣賞下窗外嘅風景,好寧靜好舒服。