2018-01-15
自己就唔係話特別鐘意食放題嘅人,通常就間中朋友約埋先會食。雖然鐘意食野,但食量唔係話十分之大。其實連自助餐我都少食,係貪心但又唔係食到好多野嘅人。今日同朋友喺尖沙咀行街,晚餐選擇尖東半島中心呢間新新地(?)嘅放題試試,不時喺fb都會見到佢地嘅宣傳,睇過照片覺得環境同食物都唔錯。原來屬於德興旗下,咁都有番一定嘅信心收費:五六日5:30-6:30pm定價$278/位,期後加廿蚊位,晚市食足2hr30min,如果四人同行,有一人半價 (會收番正價加一)兼送活魚薄切一條。喺放題黎講都屬於中上價位,帶住期望入黎,幸好都冇失望,而且環境都幾好餐廳面積非常大,對正門口會有個自助吧,有冷盤、水果、飲品,類似酒店自助餐格局。規模都真係拍得住中型酒店自助餐,自助吧冷盤有凍蝦、翡翠螺、青口、螺肉、帶子裙邊、八爪魚等,沙律、水果唔少得。自助模式有一定嘅好處,反正落單後等食物都係閒著,咁客人就可以去自取食物食住等,符合喜歡食放題嘅人嘅經濟效益,喺兩個半鐘頭內的確可以不停食住野位置多,比較特別係有兒童遊玩區、嬰孩護理室,都諗得幾周到、貼心。遊玩區都幾大,似平時party room咁上下大小。 飲品選擇大量,一般罐
飲品選擇大量,一般罐裝道地、果汁先生、烏龍茶、綠茶、hoegaarden、可口可樂、汽水、維他飲品等,部分係室溫,方便啲想唔飲嘅凍飲嘅客人。飲品機有果茶、清酒、梅酒自取,都refill得幾快。熱飲有菜蜜、茶包等,照顧唔同人士需要。湯品有牛骨湯、味噌湯、黑糖蓮子紅棗茶。牛骨湯值得一試,味道香濃足料,又冇乜味精感,天氣涼涼地,飲左三碗好暖身
牛骨湯:
刺身有三文魚、帶子、松葉蟹腳、油甘魚、北寄貝、馬刀貝、魷魚、八爪魚、希靈魚,甜蝦、大赤蝦。我地每樣點左少少,整體都好新鮮,上枱仲有乾冰煙霧效果,三文魚、帶子、魷魚質素唔錯,幾肥美鮮甜八爪魚略為失色,口感較乾、鹹。甜蝦、大赤蝦都幾大隻,中規中矩。
我地唔係好「叻」去食放題嘅人,冇特別話揀啲所謂回本野去點單,都係想食乜就點乜,我地係會點壽司嘅人,哈哈。壽司點左熟蝦、三文魚、魷魚、花之戀、黑松露油甘魚、火炙左口魚、火炙鰻魚、火炙蟹棒、火炙三文魚腩,蟹籽軍艦、芥辣八爪魚軍艦同蔥吞拿魚蓉手卷。
可能有人會覺得黎放題食壽司罕見(?)唔知啊,我要有啲米氣落肚啊,哈。壽司質素不俗,重點曳者比較關心當然係舊飯,唔會太件,細細舊飯,唔會好飽肚,亦都冇機壓嘅口感。火炙系列香口,芝士蟹棒好吃;左口魚就細塊啲。
紫菜即食都夠香脆;手卷可以一提,吞拿魚蓉正常,飯量佔手卷一半都冇,唔洗怕食幾條手卷會飽。不過手卷款式就唔算多。
熟食比起刺身、壽司仲好啲喎,滿足到唔係食到好多生冷野,但又鐘意食放題嘅人。
帆立貝燒、鹽燒海蝦都幾大隻,平時食放題多數隻帆立貝細到根本搵唔到,呢度完整一隻喎,燒得幾香口
海蝦又新鮮又大隻,應該係啲人所講嘅回本之選。只可惜我地肚仔有限,哈。
辣酒煮蜆係另一款我個人推介,撇除辣酒冇味之外,蜆係好抵食!水準以上。一般食清酒煮蜆、炒蜆多數得個殼,或者細粒到爆。
呢度嘅煮蜆好大粒啊,係花甲size,乾淨冇沙,好肉地,唯一挑剔就係冇乜辣酒味囉。但我自己本身好鐘意食蜆,就追加左幾次
炸蝦、炸蠔、蟹棒、芝士年糕、紫薯餅、芝麻雞翼等我地每樣試少少,整體唔會太厚粉,同埋幾新鮮熱辣,食完都唔會太膩。
蒜片牛柳粒都推介,份量不少,入口夠腍,燒到啱啱好,又有牛味反而一份叫和牛薄燒就一般般。
其實喺食物方面我地刺身、熟食食左一兩轉,如果鐘意食放題,其實呢度嘅選擇都滿足到你,有啲我地未試嘅,例如鹽燒鯖魚、羊鞍、三文魚頭都好多人食。要飽肚嘅亦都有壽喜燒、蝦蟹粥、炒飯、烏冬等。
食放題另一樣不得不提就係甜品,咁當然啦,如果有食開放題都唔會期望甜品係出色,入得口囉,或者留番啲quota試多啲其他野。
食左個半鐘,我地都已經飽到不行,但一定要留肚食埋雪糕
食過啲有名嘅放題都知,而家唔會用啲太平價嘅雪糕,好多時都係呢兩大品牌,但一般都係人頭份吧(?)
呢間啲雪糕係任食啊,好大方。haagen dazs有5款口味,見有咖啡、朱古力、香蕉、雲呢拿、士多啤梨。而movenpick就有朱古力味
我地食左幾杯,大滿足,頓時覺得抵食左,甜品有個甜品胃,不論正餐幾飽,我都仲食得落的。
如果四位一個大人半價,都物有所值,見隔離枱送嘅活魚刺身賣相唔錯。去到8點鐘,大廳仲響鐘,大部分客人都一支箭衝出去,可見佢地應該都係熟客,唔係第一次食。原來響鐘後,就可以排隊去拎即燒乳豬啊,幾有gimmick
餐廳裝潢就唔係好特別,但座位間空間感足,又設兒童區、嬰兒室,考慮周詳。眼見衛生把關嚴謹,用嘅刺身冰底都係倒哂,每枱有個小桶仔,可以棄骨、垃圾。店員服務未至於殷勤,因為較忙碌,但主動收碟更換小桶都好快手。上菜速度滿意,按正常放題次序上菜,先上刺身、壽司,再上熟食。而且我喺自助區一路拎野食,都唔覺時間經過。寫左幾多,份量都上得準,未有漏單情況。
如果有番咁下食量嘅人,兩個半鐘頭都食到好多野。週六晚都幾多客人,最好都係先行預約。
餐牌:(照片太多,其餘可參考相簿)