2018-05-16
難得今日可以早收工,約咗朋友出旺角行街, 大家都想食日本嘢,行下行下見到有間做放題嘅大瀛喜, 價錢只係二百多蚊, 就一於貢上去試下。可能係晚飯時間, 幾乎全場爆滿座無虛席,場內勁多三五成群嘅後生仔女幫襯, 雖然座位有點逼, 背景聲浪也比較嘈, 但似乎大家都唔介意, 現場氣氛非常高漲熱鬧。食放題首選梗係要食刺身啦, 這裡提供了十多款選擇, 當然唔少得最基本的三文魚北寄貝甜蝦劍魚腩油甘魚...等, 就連少有嘅櫻花魷魚同希靈魚都有添。三文魚可算是我的至愛,每次食都一定要點,而這裡的三文魚好新鮮,沒有雪味,油脂分佈均勻,入口即溶好正, 前前後後都encore咗幾次。壽司方面我哋只係小小地點咗幾款, 因為要留 肚嚟食其他。 本人推介呢款北海道鮮帶子壽司, 帶子新鮮肥美,滑溜可口,另外黑松露赤蝦都唔錯,話晒黑松露喎都矜貴啲啦,大家來一定要試下。海膽手卷紫菜夠脆,橙黃色嘅海膽都幾新鮮,味道鮮甜帶少少回甘,配合香軟米飯口感一流, 略嫌海膽偏少,如果可以加大份量就更理想了。蒲燒鰻魚啲汁甜甜地,鰻魚又肥又厚,鍾意佢食落無骨,煙煙靭靭好味。芝士蒜香焗扇貝蒜味香濃, 味道鮮中帶甜唔腥, 都幾惹味,不錯。必食
必食的炸物有芝麻雞翼同超級榴槤炸彈 ,雞翼熱辣辣夠晒香口,本人身為雞翼控當然要食多幾隻先夠喉。而榴槤炸彈外層炸到脆卜卜 ,同流心的榴槤蓉好夾,好食到上癮。
場內仲有兩個大凍櫃提供罐裝汽水任飲,我們都唔客氣每人飲咗兩罐,最後仲食埋雪糕先走, 呢餐放題都很滿意。
這裡的食物都是即叫即做,所以大部份食物上檯時都是熱辣辣的,抵讚。 而上枱速度都好快,沒有出現漏單,侍應態度微笑有禮,整體都幾好,下次一定再來。