2017-06-15
來到美食集中營既旺角區,每條街上都有不同類型的食店,琳瑯滿目,今次我地揀中左放題],呢間放題的特式係除左放題之外仲有蒸汽火煱。位於西洋菜街,場地非常大,大約可容納二百人,格局比較簡約。入坐時經過飲品櫃 及雪糕櫃,飲品有十多款,當中有汽水,罐裝茶,果汁同涼茶,如果唔想飲凍,另外有熱飲提供,非常貼心。以下係我極力推介的食物,當然我無食晒咁多款,所以只係局部的意見。三文魚刺身 - 鮮橙油亮的三文魚刺身, 油脂分佈平均, 肉質柔軟肥美, 入口甘香美味。甜蝦刺身 - 肉色油亮, 肉質晶瑩剔透, 入口甜美。 黃金焗蠔 - 賣相豪華的黃金焗蠔, 蠔面上放了大量的芝士沙律醬汁,雖然蠔身細細隻,但肉質鮮嫩多汁,每啖也r吃到香濃沙律醬汁,無比滋味。芝士蟹子燒帆立貝 - 金黃色的面層蓋住新鮮的帆立貝,味道鮮甜牛油蒜香炒帶子 - 炒得好香,入口有香蒜味, 牛油味較淡,帶子爽口不會過韌。燒菠蘿 - 新鮮菠蘿 ,燒左後特別香甜,食多幾件都唔會厭。燒牛舌 - 厚薄適中,燒得恰恰好,邊位很脆很香,而中間部份仍很軟腍的,肉質非常爽口,味道咸香 。燒雞翼 - 皮脆肉嫩,調味恰到好處,食幾件都唔覺口渴。燒雞軟骨 - 十
[番本]位於西洋菜街,場地非常大,大約可容納二百人,格局比較簡約。
燒菠蘿 - 新鮮菠蘿 ,燒左後特別香甜,食多幾件都唔會厭。燒牛舌 - 厚薄適中,燒得恰恰好,邊位很脆很香,而中間部份仍很軟腍的,肉質非常爽口,味道咸香 。燒雞翼 - 皮脆肉嫩,調味恰到好處,食幾件都唔覺口渴。燒雞軟骨 - 十分香口,食落卜卜脆,唔止得軟骨仲會有小小肉。
天婦羅 - 炸得金黃,外層的炸粉唔會太厚,送到來仍是熱辣辣,非常香口。日式芝士年糕 - 新鮮熱辣的芝士年糕,外層炸得香脆再內裡卻是軟糯無比,中間的芝士味道香濃可口。
蒸氣火煱材料有海鮮、肉類和蔬菜。材料非常新鮮。我地點左蝦、帶子、蜆、仲有蔬菜, 食左咁多煎炸野最後食返個健康無添加調味的火煱,去去油膩感。
甜品選擇不算多,只有雪米糍、雪糕同埋布甸,不過食左咁多野,真係食唔到咁多甜品, 所以細細粒嘅雪米糍啱晒我。