2017-10-05 127 浏览
係大阪食過一次磯燒水產後一直念念不忘 無論對食物質素定店鋪裝修都令我所象深刻!今次有口福了 跟友人到焱丸 令我驚訝原來佢同磯燒水產咁相似!同樣顏色繽紛 充滿日式風格就接店員推介下點左幾款當令食物首先先黎招牌蟹味噌甲羅燒(左)蟹味噌雲丹(右)噌雲丹加上牛奶然後撈混 就可以直接食了!海膽有一隻手指公咁大 而且所有海鮮都新鮮無雜味!個人更鍾意甲羅燒 有得食又有得玩口感細滑 蟹味重 加上青瓜絲除去肥膩感 同係大阪食到既係一樣架愈食愈僻 試下吞拿魚面刺身!肉質幼滑 脂肪紋路分佈清晰 而且無筋位 加上蛋漿食用 口感更細滑友人勁鍾意吞拿魚 所以繼續食😂今次點熱食吞拿魚鮫!從巨型魚鮫可想而知魚頭有幾大!外脆肉軟 切開一半時仍見到白煙冒出~ 肉質雪白無腥味 而且結實 師傅應該只用鹽帶出鮮味龍蝦鍋!除左主角龍蝦 仲有簡單配料如菜 薯粉 豆腐~薯粉超正 吸曬湯底精華 又彈口!龍蝦肉雪白而且大舊!一咬就甩殼
同樣顏色繽紛 充滿日式風格

就接店員推介下點左幾款當令食物
首先先黎招牌蟹味噌甲羅燒(左)蟹味噌雲丹(右)

個人更鍾意甲羅燒 有得食又有得玩

愈食愈僻 試下吞拿魚面刺身

龍蝦鍋!除左主角龍蝦 仲有簡單配料如菜 薯粉
豆腐~薯粉超正 吸曬湯底精華 又彈口!

龍蝦肉雪白而且大舊!一咬就甩殼