2019-01-03
提早做節,要找個方便所有人的地區,尖沙咀或旺角通常是首選。今次去佐敦,都算方便。之前通常來飮茶,見到好多舊相,阿爸唔講唔知,這裡以前是名人飯堂,現在平民化了。這兒裝潢不算甚樣,有兩個方向有落地玻璃窗,令這小酒樓沒那麼焗束,都適合一家人食飯傾偈。食物方面,水準可以,以這價錢的圍餐,在旺區算合理。我比較欣賞的是高湯龍蝦伊麵,一大盤龍蝦,蓋滿了麵上,高湯濃香又滲透伊麵,一圍12人都夠吃。不用$4000,又鮑魚,又石斑,又炸雞,包1大樽1L以上橙汁,又汽水啤酒,其實好經濟。但有些小插曲,老闆娘送來炸蝦球後忽然一句「唔好意思」,便夾走了2粒,話出菜出多左...well~真係好奇怪但一家人食飯又費時嘈,所以我地都笑笑口算了,反正其他菜的份量都多,但之後再端菜來時大家都講笑:咁大碟,有無俾多架!