2007-02-15 15 浏览
朋友想食上海野, 記得以前朋友話呢度好食, 於是訂埋位黎食又真係好好味喎, 個人的心水推介有1)灌湯生煎包: 包熱騰騰, 個底煎得好脆, 裡面好有肉汁, 點埋d醋一齊食, 真係好好食~~一碟有5個, 都只不過係$20, 抵食. 朋友話肚餓, 5個包, 佢食左4個!!!(2)桂花酒醸丸子: 最後叫既, 雖然已食到好飽, 但知道呢度好出名, 於是叫左一碗share. 侍應小姐仲好細心咁自動俾多個碗仔我地. 先飲一啖, 好清香既桂花味, 好味啊~~成碗都有好多桂花同丸子, 個texture杰杰地, 好好味~~另外都食左以下幾樣3)酸辣湯: 要左個例牌既, 有5碗. 覺得個味道同上海飲既差唔多, 個辣味都係以胡椒味表達, 同一般港式酸辣湯唔同.(4)雪菜炒年糕: 朋友嫌唔夠味, 因為佢真係只有雪菜, 跟住就咩都無.(5)薺菜百頁卷: 綠色同白色既配搭, 好鮮明. 不過食落去就麻麻, 薺菜有陣幾奇怪既味, 而且冷盤一向都唔係我地既favourite.加埋茶錢, 二百五十多元兩個人, ok.
朋友想食上海野, 記得以前朋友話呢度好食, 於是訂埋位黎食

又真係好好味喎, 個人的心水推介有:

(1)灌湯生煎包: 包熱騰騰, 個底煎得好脆, 裡面好有肉汁, 點埋d醋一齊食, 真係好好食~~一碟有5個, 都只不過係$20, 抵食. 朋友話肚餓, 5個包, 佢食左4個!!!

另外都食左以下幾樣:

(3)酸辣湯: 要左個例牌既, 有5碗. 覺得個味道同上海飲既差唔多, 個辣味都係以胡椒味表達, 同一般港式酸辣湯唔同.

加埋茶錢, 二百五十多元兩個人, ok.