2017-06-06
呢間位於銅鑼灣既日本餐廳,位於鼎泰豐同咖啡弄對出既新商業大廈。一上到餐廳,門口已經充滿日式擺設,而店內有吧枱同不少座位,咁我當然鐘意坐吧枱睇住師傅切魚生啦!首先侍應為我地送上調味料:仙台麵豉醬、酸汁(天草橙味)、岩鹽。到最後其實無咩需要用到調味料:)<鰹魚藁燒>今次真係慕名而來!雜誌話呢間既鰹魚係自己燒,每日只燒幾轉。有咩特別?佢係以藁草燒香外層,同時再以煙燻入味。不過中間既顏色同第二度食過既棗紅色有出入。《明太子山芋鍋仔燒》口感煙軔,但山芋欠味道,好彩有明太子既咸味調劑下《豚平卷》呢間既豚平卷係用蛋卷捲上豬肉,豬肉煎香過後增添口感,卷既外層加有大板燒醬汁同沙律醬,更惹味開胃。《天草緋扇貝》無論顏色同賣相都幾吸引。帶子彈牙而鮮甜,好味到連湯汁都飲埋!《天草燒真蠔》蠔身漲卜卜,燒過既蠔外表睇落有啲乾身,但咬落蠔汁滿溢,重蠔既海水咸味。《黑毛和牛炒飯》飯炒得粒粒分明,口感彈牙。而飯中仲有唔少和牛肉粒,口感軟綿而充滿牛香同帶油份,相當不錯。
<鰹魚藁燒>
《明太子山芋鍋仔燒》
口感煙軔,但山芋欠味道,好彩有明太子既咸味調劑下
《豚平卷》
《天草緋扇貝》