2025-05-08
今次嚟到青衣食超人氣排長龍嘅木屋拉麵呢個都可以話係青衣名物開喺邨屋裏面,地方都叫做有啲偏僻但係完全唔影響佢嘅客流量同人氣今次去大約等咗15分鐘,入到去就會見到牆上有好多客人嘅簽名同埋字句好多客都大讚佢哋嘅拉麵好食 而且重點係價錢真係好平,55蚊一碗慢煮叉燒拉麵,湯底我揀咗元貝湯而且追加配料都只係$10,就有3-4塊叉燒/鴨胸,認真抵食好誇張而且好特別嘅係佢哋有拉麵加白飯呢個食法而且白飯係免費,見到隔籬附近都好多客人咁做,好特別坐喺巴bar位見到老闆製作拉麵嘅過程,雖然要等一段時間,但見到老闆嘅用心不停用撈面嘅西chok 乾拉麵嘅水份拉麵上枱嘅時候外型好靚仔叉燒食落好嫩滑,肉質偏瘦,唔會有好明顯一大嚿肥豬肉元貝湯好清淡,帶點鹹味,同平時食嘅拉麵湯底好唔同,味精嘅感覺冇咁重,麵條幾有咬口個人覺得有少少中式嘅錯覺(雖然食緊日式嘢)不過最令我留意到嘅,其實係舖頭同倫理街坊之間嘅感情熟客都會同老闆同侍應傾偈,帶住一家大細過嚟食另外場內過嚟食嘅人年齡層都好廣,有小朋友年輕人更加有老人家 食完仲會影埋即影即有相貼喺牆上,寫上打氣字句,呢種街坊情懷的確係幾窩心
呢個都可以話係青衣名物
開喺邨屋裏面,地方都叫做有啲偏僻
但係完全唔影響佢嘅客流量同人氣
好多客都大讚佢哋嘅拉麵好食
而且好特別嘅係佢哋有拉麵加白飯呢個食法
而且白飯係免費,見到隔籬附近都好多客人咁做,好特別
不停用撈面嘅西chok 乾拉麵嘅水份
拉麵上枱嘅時候外型好靚仔
叉燒食落好嫩滑,肉質偏瘦,唔會有好明顯一大嚿肥豬肉
個人覺得有少少中式嘅錯覺(雖然食緊日式嘢)
不過最令我留意到嘅,其實係舖頭同倫理街坊之間嘅感情
熟客都會同老闆同侍應傾偈,帶住一家大細過嚟食
另外場內過嚟食嘅人年齡層都好廣,有小朋友年輕人更加有老人家