2018-11-23 137 浏览
今日都係去食下午茶,時間大約係三點鐘左右,見天氣涼返少少就去食碗粥啦,就揀咗新記雞粥試吓,因為雞粥係佢哋嘅招牌貨,而且我又未試過想試吓雖然佢招牌寫住雞粥,但係其實有好多唔同嘢食,下午茶就好似茶餐廳咁,而晚飯亦有好多唔同嘅小菜今次下午茶就叫咗一個生滾貴妃雞粥同炸兩先講炸兩 炸兩最怕就係入邊條油炸鬼已經林晒,但係呢度嘅油炸兩上枱食落口仲係好脆,而且佢個腸粉皮仲唔算厚,食炸兩一定要加埋甜醬咁樣先算係完美(個人認為)生滾貴妃雞粥 呢度嘅生滾粥一定會有埋個砂鍋一齊上枱,個賣相都幾好望落去幾大碗,未食之前我就睇不睇佢雞嘅份量有幾多,一碗粥其實都唔少,大約有八至九嚿雞未食粥之前我就即刻趁熱試咗佢啲雞滾完仲會唔會keep住係嫩滑,不過一食就有少少失望 第一嚿食落非常老一d都唔滑而且好鹹,第二嚿揀過其他部位食,第二嚿食落就正常返仲係嫩嘅,不過依舊係好鹹我都明白食雞粥 雞係要鹹香先好食。不過鹹得都比較誇張食完好想飲水 而個粥底有雞油一齊滾 會有淡淡的雞味 整體只係還可以

今次下午茶就叫咗一個生滾貴妃雞粥同炸兩

2018-11-23