2009-11-04 9 浏览
上次10月1日放假打算去中環覓食, 其中一站預左去勝香園, 但咁arm係紅日, 結果無功而回, 今次星期六過開海, 所以終於去一嚐佢既招牌美食~11點半左去到已經排長龍啦~ 可能因為佢星期日休息, 所以唔係附近返工既人, 都要星期六去先食到佢既出品~等左20分鐘左右就有位, 落左order唔駛等好耐上飲品同食物~蕃茄碎牛炒蛋出前一丁 $22- 蕃茄湯唔算好濃, 但都唔會太淡, ok~- 碎牛炒蛋似用左咸牛肉, 蛋亦炒得好滑, good~~- 個面唔算太lum, 但男友鍾意d面硬身d, 都ok~蕃茄火腿荷包蛋通心粉 $22- 感覺上蕃茄湯配通粉唔錯, 因為d湯可以藏係中間, 唔錯~- 火腿普通, 同一般茶餐廳既差不多- 荷包蛋超滑, arm arm半生熟, 個黃一咬d汁"標出黎 (我己盡量一啖食晒個黃), good~~ 牛油檸檬蜜糖脆脆 $8 超正!!! 包既外面脆卜卜, 中間仲有一點軟既感覺 醬汁: 蜜糖幾香, 唔會太甜; 檸檬汁唔會太酸; 可能係互相中和奶油脆脆 $8- 個包烘得都好脆, 但個底燶左少少- 牛油份量唔太多, 但奶多左d, 甜左少少- 不過都好好味咸檸七 $12- 咸檸

蕃茄碎牛炒蛋出前一丁 $22
- 蕃茄湯唔算好濃, 但都唔會太淡, ok~
- 碎牛炒蛋似用左咸牛肉, 蛋亦炒得好滑, good~~
- 個面唔算太lum, 但男友鍾意d面硬身d, 都ok~

蕃茄火腿荷包蛋通心粉 $22
- 火腿普通, 同一般茶餐廳既差不多

牛油檸檬蜜糖脆脆 $8 超正!!!
包既外面脆卜卜, 中間仲有一點軟既感覺

奶油脆脆 $8
- 個包烘得都好脆, 但個底燶左少少
- 牛油份量唔太多, 但奶多左d, 甜左少少
- 不過都好好味

咸檸七 $12
- 咸檸咸左d, 可能因為支雪碧係大裝, 有1.5杯, 所以咸檸份量會多d, 而且我一開始仲係度篤d咸檸, 令佢更快出味
- 第一杯咸味太濃, 第2既半杯arm arm好, still good~

咸檸樂 $12
- 個人喜歡咸檸七多過可樂, 因為可樂個味搶左少少, 但都唔錯~
(p.s. 後尾我旁邊既2位叫左"凍/熱莫加" , 只係$7, 下次去可能會試下)

另外, 因為當日都幾熱, 都有d流汗, 天氣涼少少去食, 會舒服d ^__^
人頭湧湧, 大排長龍, 歲月見証既餐牌
(上)蕃茄碎牛炒蛋出前一丁, (下)蕃茄腿蛋通粉
(左)檸蜜脆脆, (右)奶油脆脆