2020-11-23
疫情關係,好耐無同男朋友出街拍拖,今日係我地既拍拖紀念日,男朋友話帶我出去二人世界燭光晚餐。呢間餐廳位於旺⻆譽發廣場既最高層,整個餐廳都俾落地玻璃窗包圍住,職員安排我地坐靠窗,一望飽覽成個熱鬧城市既夜景。餐廳既裝潢優雅得黎又不失趣味。餐廳有dinner set但係我地選擇單點,叫左個蘑菇作為前菜。另外,一人叫左一個主菜同飲品。餐廳會送餐包,呢個餐包令我有驚喜,一上桌已經聞到好香,搽埋牛油咬落去外脆內軟。蘑菇有個香脆既外層, 裏面好多汁好香濃既蘑菇味~底層既蔬菜有微微既酸味,好開胃。乾式熟成牛肉譽為世界上最好食既牛扒,建議唔好叫太熟,平時食開7成熟既可以叫5成或者3成都可以,因為乾式熟成牛肉會偏熟既。今次我就叫左5成熟, 切開見到淡淡既粉紅色,咬落去肉質好幼嫩、肉味都好濃郁。旁邊既配菜一D都唔馬虎,烤得香噴噴。呢個烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉,個汁好濃郁,每一條意粉都沾滿了龍蝦汁,而且意粉既硬度適中。龍蝦尾好大隻,啖啖肉,肉質夠實、味道夠鮮。Fun Panda主要由Kahiua, Baileys, Milk諮調製而成, Kahiua同Baileys個味超match!!偏向咖啡既味,
Fun Panda主要由Kahiua, Baileys, Milk諮調製而成, Kahiua同Baileys個味超match!!偏向咖啡既味,再mix牛奶味道更香。
總括而言,呢間餐廳既食物好高質素,食物都係即叫即煮,所以等候時間會耐小小,令我同男朋友可以一邊傾計,一邊慢慢食野。