2018-03-03
先前同朋友食過呢間既甜品,尤其抹茶系列超好食,所以今次又黎食啦~上次冇食熟食,今次就試下食$99 tea set,有前菜+海藻烏冬+甜品+高級斯里蘭卡紅茶(可轉其他飲品),當然一定要食返值得再食既抹茶芭菲啦!我地要左個日本產溫泉蛋海藻烏冬set, 要抹茶蛋卷,熱飲轉宇治抹茶奶,再加抹茶軟雪糕芭菲。烏冬扁身,帶海藻味,口感有D似蕎麥麵,溫泉蛋不會過熟,煮得剛好。宇治抹茶奶抹茶味濃帶奶香,要記得先攪拌才飲用,因表面有層奶蓋,不攪拌才飲會只飲到重奶味的抹茶,但可能我沒有攪勻,飲到最底有少許苦澀味抹茶蛋卷非常鬆軟,連cream都有抹茶味重點!!!抹茶軟雪糕芭菲!!! 果然同上次一樣超好食!!!上面有很濃味抹茶雪糕,好多蕨餅,抹茶啫喱,上層同下層既cream好似有少少分別。下層冇甘heavy,最底層係粟米片,慢慢食到最底都仲係好脆。個人認為如果只食抹茶芭菲,一個人都可以食晒,因為最底層既粟米片可以減輕食完上面幾層既飽滯感。抹茶軟雪糕芭菲大推!
抹茶蛋卷非常鬆軟,連cream都有抹茶味
重點!!!抹茶軟雪糕芭菲!!! 果然同上次一樣超好食!!!