2022-06-23 1041 浏览
元朗新開既OMAKASE以虎為主題 - 店舖外嘅牆身都畫上老虎紋入面嘅裝修都幾靚 - 同樣都有一幅好大嘅老虎牆紙好吸睛Lunch時間食本身已經預約咗,然之後都有人入嚟應該都係預約嘅OMAKASE Lunch[虎]$680 +1服務費共21品 -有沙律,3款前菜小食,3款刺身,10款手握壽司,1款炸物,茶碗蒸,湯同埋甜品師傅逐一介紹,但係我有啲唔係好記得名,盡量打出黎左上:蟹子魷魚沙律,個汁係蕃茄蒜香汁,都係酸酸地但唔係醋黎既👍🏻👍🏻👍🏻右上:子持魷魚,好多魷魚子,少少鹹,爽口 脆卜卜左下:日本哈哈螺,唔會好靭咬感好好👍🏻👍🏻👍🏻右下:日本小松菜左上:真鯛刺身,肉質鮮美,油脂啱啱好碟上會放咗啲山葵,山葵唔攻鼻,有山葵肉,師傅話呢隻山葵係食佢嘅香味右上:間八魚刺身,魚味濃左下:新鮮鯖魚刺身,合時!肥美,油份香,滑!👍🏻👍🏻👍🏻平時食燒鯖魚就食得多,鯖魚刺身真係幾特別。右下:柚子醃蘿蔔,酸薑,牛蒡,彩色嘅芝麻幾得意上:池魚壽司,魚味濃。下:太刀魚天婦羅壽司,油溫控制得好好炸得唔錯,薄炸粉,夠熱,魚好厚肉,口感一流。👍🏻👍🏻👍🏻上:帶子壽司,酸橘汁,個汁都幾特別少少酸,但個人鍾意乜嘢都唔落,鮮
元朗新開既OMAKASE
以虎為主題 - 店舖外嘅牆身都畫上老虎紋
入面嘅裝修都幾靚 - 同樣都有一幅好大嘅老虎牆紙好吸睛

OMAKASE Lunch[虎]$680 +1服務費
師傅逐一介紹,但係我有啲唔係好記得名,盡量打出黎

右上:子持魷魚,好多魷魚子,少少鹹,爽口 脆卜卜
左下:日本哈哈螺,唔會好靭咬感好好👍🏻👍🏻👍🏻
右下:日本小松菜

左上:真鯛刺身,肉質鮮美,油脂啱啱好
右上:間八魚刺身,魚味濃
右下:柚子醃蘿蔔,酸薑,牛蒡,彩色嘅芝麻幾得意

上:池魚壽司,魚味濃。

上:帶子壽司,酸橘汁,個汁都幾特別少少酸,但個人鍾意乜嘢都唔落,鮮帶子最正。
下:銀雪魚壽司,入口即溶,一點梅醬少少酸。👍🏻👍🏻👍🏻

上:甜蝦壽司,上面既係蝦頭蝦膏好正!回味 !👍🏻👍🏻👍🏻
下:淡雪鹽熟成中拖羅,鹽唔會好鹹吊一吊味,唔會蓋過左魚既鮮味。

上:左口魚壽司,油份夠,入口即溶👍🏻👍🏻👍🏻
下:海膽壽司,師傅都落咗勁多,好鮮味冇乜苦澀味,靚嘢!

爆香蔥拖羅蓉手卷,超多吞拿魚蓉,口感豐富,唔油膩,平時好少食吞拿魚蓉但係真係覺得好好味。

左上:江戶前壽司蛋糕,以魚溶蝦蓉打碎再去做個蛋糕,挑戰你嘅味蕾,我係食到有少少蝦味嘅。
右上:茶碗蒸,好香蛋味好滑。
左下:目光魚天婦羅,肉蓉嫩滑,炸粉薄但係覺得油身咗少少。
右下:魚湯,白色嘅魚湯製造方法有秘訣,好香滑。大廚都有講解到點樣先做到白色嘅魚湯。👍🏻👍🏻👍🏻

甜品:哈密瓜+ Cream撻,冇乜特別,過下口癮

環境氣氛唔錯👍🏻 推薦
2022-06-15