2022-02-20 355 浏览
第五波疫情之後反而去多咗OMAKASE,感覺食既人少啲、上菜方式較直接安全。前排搭車路經北角就俾呢面小黑牆吸引住,喺一堆茶記裝修舖間明顯有啲格格不入,但又令人眼前一亮。月頭打去訂座,估唔到都幾full要book到19號先有位。終於望到禮拜六,餐廳有兩個午市set揀,我地兩個女仔怕食唔哂,所以揀咗平啲既680 set,最大分別係無咗兩款刺身同熱食。先來前菜,有三款,無食早餐太肚餓唔記得左影😂其中深刻啲既係個魚凍,睇落似啫喱,中間夾雜住魚肉,食落有啲似蒟蒻,但魚鮮味超濃!😍😍師傅話係用原條魚煮完再冷凍凝固而成,骨膠原同營養都濃縮當中,唔怪得咁Q彈~之前去尖咀食780都無蠔,呢度平啲反而有喎😲生蠔幾大隻,好滑,海水味唔算重,加咗酸汁啫喱一齊食完全無腥味。八爪魚好彈牙,唔韌。油甘魚,師傅教先食比較結實既魚腩,再食魚背,配埋特別調製既醬汁食開胃又提鮮。海鮮蒸蛋,有幾粒大三文魚籽,個蛋好嫩滑,食到底居然有海膽同魚,完全喜出望外。未食到壽司已經七成飽,我地都開始疑惑係咪俾錯880,食極都仲有😂壽司大細岩岩好,唔會太多飯、食得太飽。池魚,本身魚味較濃,再用上醬油同蔥調味,食完仲留有餘韻。金目鯛,口感似

先來前菜,有三款,無食早餐太肚餓唔記得左影😂

八爪魚好彈牙,唔韌。

壽司大細岩岩好,唔會太多飯、食得太飽。
池魚,本身魚味較濃,再用上醬油同蔥調味,食完仲留有餘韻。
金目鯛,口感似油甘魚,都係偏嫩身,但味道上更鮮甜,無咁淡。
江戶前蛋黃蝦壽司,第一次見呢種造法,中間夾咗蛋黃超級鮮甜!!
帶子,肉厚、鮮甜。
吞拿魚,油香充足,入口即溶。

鯖魚,燒得好香,標哂魚油,本身鯖魚個味已經好重,加埋爐火香更加惹味出眾。

甜品係豆乳芝士蛋糕,口感好smooth,用豆乳整味道清啲無咁漏,食到咁飽都食得落果凍好特別,代替咗生果,但keep到水果嘅天然甜味,好食😋