2019-11-17 71 浏览
今日同朋友CELEBATE 生日, 約好左大家食豪D, 就一於食OMAKASE 啦 坐住BAR枱, 睇住師傅造藝, 感覺不錯前菜係土佐jelly, ​土佐​醋​啫喱, ​以醋​啫喱​提鮮,旁邊伴以​芝麻sauce, 蟹肉,, 水母, ​三文魚籽,入 口鮮味突出,SAUCE 酸酸甜甜, 令人胃口大開沙碟魚刺生, 這個白身魚, ​肉質柔軟卻​口感​甘甜紮實 深海池魚, ​感​嫩滑, 肉質爽口,魚味突出!響螺, ​響螺​的獨特香味立即散發出來, ​口感​煙韌有嚼勁汁煮鮟鱇魚肝, ​肝不但鲜美而且口感细腻润滑 ​秋天到來,​秋刀魚​豐收的季節,​魚脂特別豐厚,質感濃郁,魚肉呈粉紅色,只須佐以薑茸、wasabi及醬油,放入口即可感受到清爽帶油香的滋味,令人 回味。o toro, ​鮮美甘甜的肉質,​口感​滑膩,色澤粉紅、入口即化、香味久久不散 太刀魚 柚子胡椒TOPPING, ​燒至軟身,令​口感​軟韌兼備,層次豐富白子配上 酸汁 jelly, 佐以薄提升格調, 酸汁 jelly加持, ​似豬腦又鮮嫩很多,咬開來頗像日本豆腐 的​口感竹籤魚, 好大條呀, ​略帶大海氣息的鹹香,紮實飽滿的口感,

沙碟魚刺生, 這個白身魚, ​肉質柔軟卻​口感​甘甜紮實
深海池魚, ​感​嫩滑, 肉質爽口,魚味突出!

汁煮鮟鱇魚肝, ​肝不但鲜美而且口感细腻润滑

竹籤魚, 好大條呀, ​略帶大海氣息的鹹香,紮實飽滿的口感, 美味
師傅尋找最刁鑽部位,我地一一品嘗。​吞拿魚面珠墩, 有別於TORO, ​口感​相當結實, ​味濃而 惹味,甚至有種吃牛肉的感覺,頗為特別。

小黃魚, ​放進嘴裏,​口感​爽滑多汁、香嫩細膩, ​ 紫蘇葉加持, 令魚既味道較奇妙

燒右日魚邊, ​味道最鮮,​口感​最滑, 油脂更豐富,灸燒後油脂更香,肉質細嫩柔軟清甜灸燒後掃上 特製醬油,不點醬油和wasabi 就咁食, ​入口即溶, AMAZING