2015-10-10 4831 浏览
無無聊聊喺中環搵唔到野食,想食嘅又無開門結果誤打誤撞發覺原來嘅tonkichi已經無左,變左間寿司店其實一直都好少食午巿貴價寿司,皆因名店午餐都可能會變左下欄貨但今日有好有雅興想食下寿司咁,就試一試叫左個13件寿司餐,盛惠260計一計條數,30蚊件都OK吖,都千両食件靚啲嘅都差唔多質素相當驚喜,唯忘記落單時講明唔食三文魚,局住要食呢個港人至寶....以30蚊件嘅水位,基本嘅海膽,三文魚籽,拖羅當然唔少得當中亦不乏高質食材,如香港比較少見嘅白蝦同沙甸魚都有金目鯛亦相當出色另外值得一提嘅係佢地用嘅飯用紅醋溝出嚟嘅飯散發出一種獨特嘅香味,色澤亦都會呈淡啡紅色入口感覺較酸,但同魚生相當合拍另外葱拖羅飯質素亦相當好,但奇怪嘅係唔知點解用料係唔同寿司set入面嘅葱拖羅軍艦感覺呢個係預先整定,而寿司set果個反而係新鮮做飯底同樣係紅醋飯份量比想像中大個人推介寿司set, 而且係要叫最多件數果款,即係我叫呢個13件set因為我見menu圖片顯示,少件數嘅set都係圍起30蚊一件,但係少左果啲就係最貴最特別果幾件...除非閣下認為13件都食唔晒,如果唔係,我諗都係無謂慳呢幾廿蚊
無無聊聊喺中環搵唔到野食,想食嘅又無開門
但今日有好有雅興想食下寿司咁,就試一試
叫左個13件寿司餐,盛惠260
計一計條數,30蚊件都OK吖,都千両食件靚啲嘅都差唔多
以30蚊件嘅水位,基本嘅海膽,三文魚籽,拖羅當然唔少得
當中亦不乏高質食材,如香港比較少見嘅白蝦同沙甸魚都有
金目鯛亦相當出色
另外值得一提嘅係佢地用嘅飯
用紅醋溝出嚟嘅飯散發出一種獨特嘅香味,色澤亦都會呈淡啡紅色
入口感覺較酸,但同魚生相當合拍
感覺呢個係預先整定,而寿司set果個反而係新鮮做
飯底同樣係紅醋飯
份量比想像中大