2017-02-27
有個朋友由新年前約到而家終於都見到面,佢話咁耐無見,要請我食飯咁話,我當然都唔會咁貪心,要食左佢隻車啦,之前係沙田都食過呢間地中海日式餐廳,知道價錢唔太貴又好味,所以我就提議去旺角分店餐廳為和民集團旗下的品牌,雅蘭呢間分店更將兩間餐廳開係隔壁有多款2人套餐,而且價錢相宜,套餐唔岩食都唔緊要,可以散叫有大量選擇是夜點了$388 MEAT LOVER SET,岩晒我朋友呢個食肉獸飲品可選可樂、抹茶梳打、柚子蜜梳打、奶茶、檸茶、柚子蜜,今晚點度只有15度,飲番杯熱柚子蜜潤一潤個喉特濃南瓜粟米忌廉湯配蒜蓉法包南瓜忌廉湯打得很滑,有兩種豆類係湯中,再上焗得很脆的蒜蓉法包,冬天飲完好舒服西班牙蒜香橄欖油煮全蝦頭盤可選兩款,其中我地選了蒜香橄欖油煮全蝦,呢道西班牙傳統菜色記得要趁熱食,如果唔係食物就會吸晒D油變得好油膩,有3隻大蝦加大量蒜片及菇片帕爾瑪火腿配蜜瓜配意大利沙律來到第二款頭盤,PARMA HAM鹹香不錯,襯埋最佳組合甜甜蜜瓜,呢個開胃菜很好鮭魚白汁菠菜扁意粉 我鐘意食扁意粉,因為用叉比較容易卷起來,呢度的扁意粉無過熟,三文魚呈半熟,菠菜都俾得幾多燒香草春雞春雞燒好原隻上,皮燒得脆脆很香,
春雞燒好原隻上,皮燒得脆脆很香,而且肉質很嫩,成日都覺得食原隻春雞係應該用手食就最好味,但今晚無手套,所以我地唯有扮下斯文慢慢切黎食啦,旁邊的醬汁好香薑蒜味,配雞食好MATCH
呢款抹茶燉蛋雪糕好新穎,面層有焦糖,內裡係有淡淡燉蛋味的雪糕,很特別的食法
未試過係西餐廳食西多士,呢個多數都係茶餐廳名物,又有朱古力又有糖漿加雪糕,想唔好味都幾難啦
要知道而家去茶餐廳食個淋汁隻都要$60的時候,呢個套餐只係$388連頭盤、主菜、甜品、飲品,除番開人頭連加一都係$200,實在平到不得了,多謝好友請我食呢餐飯喔