2018-01-05 440 浏览
一大班人嚟慶祝聖誕好似只係琴日嘅事,估唔到上嚟openrice先發現佢結咗業先上嘅係西班牙海鮮飯,材料好豐富,有蝦,青口,蜆,魷魚,將中間嘅茄醬同所有嘢撈勻,再落埋幾下檸檬汁就完成份量多,夠一齊分嚟食,而且個飯煮過係黃色嘅,硬度適中黃金四色芝士pizza配蜜糖,蜜糖係另外用一個小兜裝著,出奇哋同芝士pizza都好夾西冷扒5成熟,醬汁好味,煎得靚,多汁有嫩口烤羊架有3隻,比較難分叫咗個mint 味嘅特飲,味道幾fresh明太子白汁鮮魷雜菌意粉我估係比較多人嗌,亦都好推介明太子本來已經好香,帶出咗魷魚嘅鮮味,同雜菌一齊煮白汁,醬汁變得特別好食

份量多,夠一齊分嚟食,而且個飯煮過係黃色嘅,硬度適中

西冷扒5成熟,醬汁好味,煎得靚,多汁有嫩口

烤羊架有3隻,比較難分

叫咗個mint 味嘅特飲,味道幾fresh

明太子白汁鮮魷雜菌意粉我估係比較多人嗌,亦都好推介

2017-11-21 150 浏览
今日同朋友去雅蘭中心dinner,實在太多餐廳。糾結好耐食日半餐廳定呢間好。最後,因為我好想食pizza就黎呢間😝😜menu菜式多得誇張,仲有不同的二人餐。花左大概十分鐘先下單呢點了三道菜 share食🤤🔸明太子忌廉海鮮意粉🔸$118超乎預料之外地好味❤️望落去好似明太子味道淡 以為伏伏地點知食落明太子好多超級creamy🤤配料有菇菌 魷魚 紫菜絲意粉掛滿cream sauce💕 .🔸Tapas 牛油果鮮蝦芝士法包🔸$38脆脆法包鋪滿粒粒牛油果❣️塗滿牛油果沙拉醬 但我食到有Wasabi味🤣芝士同鮮蝦份量太少😕食一件有啲膩同人share啊要🔸四式芝士pizza🔸配蜜糖餅底好薄但不脆呢係軟軟的麵包沾少許蜜糖就足夠不然太甜了

最後,因為我好想食pizza就黎呢間😝😜

menu菜式多得誇張,仲有不同的二人餐。
花左大概十分鐘先下單呢
點了三道菜 share食🤤
🔸明太子忌廉海鮮意粉🔸$118
超乎預料之外地好味❤️
望落去好似明太子味道淡 以為伏伏地
點知食落明太子好多
超級creamy🤤
配料有菇菌 魷魚 紫菜絲
意粉掛滿cream sauce💕 .

🔸Tapas 牛油果鮮蝦芝士法包🔸$38

餅底好薄但不脆呢
係軟軟的麵包
沾少許蜜糖就足夠
不然太甜了
又係趕時間,食得太快既一餐,好采上菜速度都快👍🏽👍🏽👍🏽 餐廳係地鐵站附近 唔難搵 但因為同另一間餐廳板長同一個入口,有機會行錯,行去右手邊就岩!法式芝士洋蔥湯同磨菇忌廉湯兩個揀我會選擇後者,my favourite 蝦牛油果法包多士同意式炸魷魚圈配黑松露醬好香,多士好脆同埋有我最愛既cheese🧀鮮橙香草雞肉片係有創意,但面頭個味怪怪地和風蒜味白酒汁蜆肉意粉,意粉軟硬度口感perfect,但蜆肉入面有沙🙈羅勒醬鮭魚牛油果8寸pizza,大滿足魔法黑朱古力球,又係相機食先,滿足港女既甜品,正!

鮮橙香草雞肉片係有創意,但面頭個味怪怪地

羅勒醬鮭魚牛油果8寸pizza,大滿足

魔法黑朱古力球,又係相機食先,滿足港女既甜品,正!

2017-11-19 281 浏览
Gochiso和Watami是姊妹店。將近聖誕節,Gochiso裡面佈置聖誕樹和燈飾,和播放聖誕歌,很有聖誕氣氛。特濃南瓜粟米忌廉湯既飲到南瓜味又食到粟米粒,湯亦濃稠。秘製炸雞肉塊炸雞很香脆,點上檸檬汁,一消炸雞的膩滯感。蝦牛油果法包多士法包多士有牛油果,蝦肉,有少少芥末味。食法特別。焗醸帶子大蘑菇蘑菇很大隻,磨菇面有切碎一粒粒的帶子。磨菇軟腍不死實。瑪格麗特pizza8吋Pizza配以新鮮水牛芝士。賣相靚仔,喜愛芝士的我略嫌芝士不夠多。如加多點芝士就更好了。西班牙風海鮮飯海鮮飯鮮艷奪目,配料多,有開邊蝦,蜆,靑囗,西蘭花,蕃茄。飯粒炒得乾身,好岩我。生蠔配柚子醋生蠔新鮮,配上柚子醋,更見開胃。荷蘭鬆餅有一球雲呢嗱雪糕鋪在鬆餅面上,另有蕃薯,焦糖。我很喜歡這個鬆餅,是雞蛋的鬆糕,很香雞蛋味。很美味。咖啡焦糖沙冰很大杯,咖啡焦糖味濃郁,沒有苦澀味。

特濃南瓜粟米忌廉湯

既飲到南瓜味又食到粟米粒,湯亦濃稠。

秘製炸雞肉塊

炸雞很香脆,點上檸檬汁,一消炸雞的膩滯感。

蝦牛油果法包多士

法包多士有牛油果,蝦肉,有少少芥末味。食法特別。

焗醸帶子大蘑菇

蘑菇很大隻,磨菇面有切碎一粒粒的帶子。磨菇軟腍不死實。

瑪格麗特pizza8吋

西班牙風海鮮飯

生蠔配柚子醋

生蠔新鮮,配上柚子醋,更見開胃。

荷蘭鬆餅

咖啡焦糖沙冰

很大杯,咖啡焦糖味濃郁,沒有苦澀味。

2017-11-19
2017-11-16 710 浏览
這天晚上約了朋友到旺角吃晚餐,我們決定吃「Gochiso」。「Gochiso」位於雅蘭中心2樓,店門外人山人海,看得出這餐廳非常受歡迎。Menu很豐富,我們不客氣了!不一會兒,店員開始上菜。法式芝士洋蔥湯芝士就是表面白白的那些,下面是洋蔥,估計是焗過的。很神奇,一開始吃覺得是面包,在想為何把面包放進湯裡,其他地方都是分開上的。後來一剎那突然開竅,意識到那應該是洋蔥。湯偏鹹,很清,很有歐陸風味。蘑菇忌廉湯這湯相比起上面的較常見,濃濃的忌廉加上條條蘑菇絕對是餐湯的經典!濃郁惹味,喝後齒頰留香。蝦牛油果法包多士多士因為是烤過的,所以很脆。蝦很彈牙,牛油果沖淡了wasabi的氣味。很獨特,值得一試。鮮橙香草雞肉片這是冷盤,最上面是橄欖,然後是鮮燈,最後是雞肉。雞肉肉質鮮嫩,有咬口。涼涼的,很開胃。意式炸魷魚圈配黑松露醬魷魚炸得外脆內軟,加上香濃黑松露醬很滋味。有4件,每人也有2件。羅勒醬鮭魚牛油果 8"第一次吃。牛油果質感綿滑,彷彿入口即溶。三文魚香滑,與刺身相比別有一番風味。薄餅香脆,各種口感齊集。另一道要試的菜。和風蒜香白酒汁蜆肉意粉蜆肉很鮮甜,意粉煮得夠柔軟,可能是因為吃慣忌廉意粉,所以

Menu很豐富,我們不客氣了!

不一會兒,店員開始上菜。

法式芝士洋蔥湯
芝士就是表面白白的那些,下面是洋蔥,估計是焗過的。
湯偏鹹,很清,很有歐陸風味。

蘑菇忌廉湯
濃郁惹味,喝後齒頰留香。

蝦牛油果法包多士
多士因為是烤過的,所以很脆。
蝦很彈牙,牛油果沖淡了wasabi的氣味。
很獨特,值得一試。

鮮橙香草雞肉片
這是冷盤,最上面是橄欖,然後是鮮燈,最後是雞肉。
雞肉肉質鮮嫩,有咬口。
涼涼的,很開胃。

意式炸魷魚圈配黑松露醬
魷魚炸得外脆內軟,加上香濃黑松露醬很滋味。
有4件,每人也有2件。

羅勒醬鮭魚牛油果 8"
薄餅香脆,各種口感齊集。
另一道要試的菜。

和風蒜香白酒汁蜆肉意粉
蜆肉很鮮甜,意粉煮得夠柔軟,可能是因為吃慣忌廉意粉,所以總覺得這意粉像是差了一點味道和質感。
但總括來說也是滿意的。

焗生蠔香草芝士 2pcs
上菜後店員點火,藍色的就是火焰。
我們估計能起火是因為下面有酒。
當酒燒盡後,火就會熄滅。
不算很熱,立即就可以吃。
很特別,芝士跟生蠔融合在一起,質感綿滑,獨特甘香,幾乎入口即溶。

魔法黑朱古力球

還附有熱焦糖醬:
用法就是把熱焦糖醬澆在朱古力球上,朱古力會溶解,暴露出裡面的水果。
就像是出奇蛋,外面是朱古力殼,裡面則有其他驚喜。
因為是黑朱古力,所以偏苦。

Apple Tango English Tea
甜度適中,有果香,既消滯又止渴。

Matcha Frozen
口感輕盈,散發出幽幽綠茶香氣,相當滋味。
綠茶迷必試!

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-11-14
2017-11-16 426 浏览
前幾天經過雅蘭中心見到有間餐廳GOCHISO,原來它是和民集團的餐廳,無論是裝潢和菜式也大大不同,先看看餐牌,食物種類不少也好吸引,就入去試下! 餐廳不算太大,但以木裝潢為主感覺温暖,而且換上聖誕裝飾,好有feel~法式芝士洋蔥湯 洋蔥味香味濃郁,湯裏有麵包同芝士一起焗,麵包邊好香脆,而且好像海綿一樣吸滿了洋蔥湯,感覺好滿足,飲完暧笠笠~特濃南瓜粟米忌廉湯 南瓜湯加入了粟米,令味道更有層次,而且有豆類去增加口感,味道濃郁的南瓜湯濃稀適中,夠曬Creamy~兩款湯的表現不俗,留下好印象。西班牙小食拼盤 小食拼盤可以自由選擇,選了蝦牛油果法包多士、炸雞和焗醸帶子大蘑菇。 炸雞皮好脆帶少少薑味,肉質嫰滿Juicy呈微微粉紅~真系好好味,不輸給韓式炸雞。 蝦牛油果法包多士好香,用了牛油果和芥未做醬,清新又不單調~連平日不食牛油果的老公也大讚好味。 焗醸帶子大蘑菇好多汁,大蘑菇厚身juicy,有好香蒜蓉味,帶子雖然不算大粒,但勝在嫩滑!生蠔配柚子啫哩 2pcs 好新奇的食法,生蠔上鋪滿了柚子啫哩,將生蠔連柚子啫哩一並送入口,先食到生蠔的鮮味及海水味再來是柚子啫哩的甜味,感覺好Ref
前幾天經過雅蘭中心見到有間餐廳GOCHISO,
原來它是和民集團的餐廳,無論是裝潢和菜式也大大不同,
先看看餐牌,食物種類不少也好吸引,就入去試下!

餐廳不算太大,但以木裝潢為主感覺温暖,
而且換上聖誕裝飾,好有feel~

法式芝士洋蔥湯

洋蔥味香味濃郁,湯裏有麵包同芝士一起焗,
麵包邊好香脆,而且好像海綿一樣吸滿了洋蔥湯,
感覺好滿足,飲完暧笠笠~

特濃南瓜粟米忌廉湯

南瓜湯加入了粟米,令味道更有層次,
而且有豆類去增加口感,
味道濃郁的南瓜湯濃稀適中,夠曬Creamy~
兩款湯的表現不俗,留下好印象。

西班牙小食拼盤

生蠔配柚子啫哩 2pcs

先食到生蠔的鮮味及海水味再來是柚子啫哩的甜味,感覺好Refreshing~
但生蠔細隻了少少。

瑪格麗特 (配新鮮水牛芝士) 8"

Pizza薄底脆邊,配料相對簡單,茄醬底不會太酸,
加上新鮮水牛芝士十分配,
上面幾塊新鮮Basli 有畫龍點睛的效果。

西班牙風海鮮飯(半份)

材料豐富包括有蝦、魷魚、青口、蜆肉等,
蝦破邊食起來更方便。
食前先將茄膏抣匀,再加入入檸汁,
變得鮮味又清新,而且飯粒粒分明亁身,十分不錯!

荷蘭鬆餅(宮崎縣產番薯焦糖)

起初仲擔心鬆餅好實,
原來系好鬆軟的,不會太甜,
有香香的焦糖味,還有一粒粒甜番薯,
加上香滑雪糕,呢餐好完美。

飮品方面:
Choco Fun English Tea

有淡淡朱古力香,但保留茶味,幾特別~

Coffee Caramel Frozen

Caramel味突出,但咖啡淡了少少~飲到後尾仲淡。
2017-11-14
  • 西班牙風海鮮飯
行完雅蘭地庫的大型運動店,走到樓上找美食 ^_<見到這間店有12"長披薩,覺得很特別,於是就選了這間店食晚餐。行到門口附近,不知那個是入口,原來在一條長走廊的一邊,另一邊是和民。那時才恍然大悟,原來這也是和民集團的。由於又是早食關係,所以未有人。之後人流才越來越多。由於近萬聖節,所以餐廳內滿是萬聖節的裝飾,氣氛濃厚。我們點了「法式芝士洋蔥湯」、「特濃南瓜粟米忌廉湯」、「意式薄切三文魚忌廉芝士卷」、「秘製炸雞肉塊」、「12"黑松露鴨肝牛肝菌長披薩」和「(抹茶草莓)荷蘭鬆餅」。首先是法式芝士洋蔥湯,賣相很特別!湯面是浸淋了的麵包加芝士,層次很豐富,但湯有點鹹。特濃南瓜粟米忌廉湯,南瓜味夠濃,沒想到湯內會有豆 意式薄切三文魚忌廉芝士卷,愛吃三文魚的我當然覺得好味啦 ^_^內裡有粒芝士,上面鋪滿三文魚子,口感很特別!秘製炸雞肉塊,皮脆肉嫩,很香口!12"黑松露鴨肝牛肝菌長披薩,與平時食開的形狀不一樣!牛肝菌跟黑松露,再配有濃郁的菇香,香脆可口的 pizza,這樣配搭已足夠!我略嫌鴨肝有點羶,與這些配料不太夾。友人最愛這款甜品,抹茶草莓荷蘭鬆餅,抹茶不太濃,鬆餅不太甜,有雪糕及少許水果配
行完雅蘭地庫的大型運動店,走到樓上找美食 ^_<

那時才恍然大悟,原來這也是和民集團的。

由於又是早食關係,所以未有人。之後人流才越來越多。

由於近萬聖節,所以餐廳內滿是萬聖節的裝飾,氣氛濃厚。

法式芝士洋蔥湯
首先是法式芝士洋蔥湯,賣相很特別!
湯面是浸淋了的麵包加芝士,層次很豐富,但湯有點鹹。

特濃南瓜粟米忌廉湯
特濃南瓜粟米忌廉湯,南瓜味夠濃,沒想到湯內會有豆

意式薄切三文魚忌廉芝士卷
內裡有粒芝士,上面鋪滿三文魚子,口感很特別!

秘製炸雞肉塊
秘製炸雞肉塊,皮脆肉嫩,很香口!

12"黑松露鴨肝牛肝菌長披薩
12"黑松露鴨肝牛肝菌長披薩,與平時食開的形狀不一樣!
我略嫌鴨肝有點羶,與這些配料不太夾。

(抹茶草莓)荷蘭鬆餅
友人最愛這款甜品,抹茶草莓荷蘭鬆餅,
抹茶不太濃,鬆餅不太甜,有雪糕及少許水果配襯,不至那麼單調!
(抹茶草莓)荷蘭鬆餅
2017-11-09 528 浏览
收工喺附近食埋飯先番屋企,黎到雅蘭嘅gochiso,之前都已經喺K11食過一次,覺得ok,所以預先預約左位置。店員都有預先確認我嘅booking,呢個做法幾細心,一來我可以確定自己有預約,二來佢又可以確認我會出現,唔洗怕hold左張枱俾我。話哂旺角區,好多餐廳都好full的。平日晚上時間,收工行到過去,已經接近8點鐘,原來呢間分店係連住和民,一人一邊咁。因為預約左位置,就唔需要等位,直接入座。餐廳位置唔算多,呢個時間都近乎爆滿,慶幸自己有訂位。燈光稍暗,我地被安排坐角落嘅位置,都幾闊落,只係同旁邊嘅枱都幾接近。碰巧隔離枱講野比較大聲,我地都有少少被打擾嘅感覺。呢間分店比較細啲,店員方面,上菜時都好細心,提醒我地碟邊熱、又主動幫我地收碟等餐牌方面選擇好豐富,主打日本地中海融合菜,有湯、沙律、小食、冷盤、意粉、薄餅、意大利飯、燴飯、蒸海鮮、扒類、甜品、飲品,樣樣都好想試。我地就點左湯、小食、一份薄餅、海鮮飯、甜品同兩杯飲品,食到好飽啊。法式芝士洋蔥湯:做法正宗,裡面有麵包同芝士,洋蔥湯夠濃味,意料之中嘅味道,調味適中。面頭嘅芝士份量夠多,配合麵包都幾好食特濃南瓜粟米忌廉湯:為左令南瓜湯唔好

特濃南瓜粟米忌廉湯:為左令南瓜湯唔好太單調,加入左粟米粒,所以會有少許口感。南瓜湯質地濃稠適中,唔會太杰撻撻,亦都唔會太水太稀。味道方面都夠濃郁,飲落甜甜地,同洋蔥湯各有特色,我同朋友都交換飲

西班牙小食拼盤
呢款拼盤可選三款小食,我地揀左炸雞肉、法包多士、大蘑菇,三款都好好食啊,估唔到呢間餐廳都幾有水準。

焗釀帶子大蘑菇:大蘑菇面頭釀有帶子,加左少少蟹籽點綴,size都幾大粒,望落都冇焗至過乾。蘑菇切開嘅時候,都好多菇汁漏出黎,所以食落唔會乾。帶子方面加強大菇口感,都幾鮮味,如果加少少醬汁沾上,可能會更加出色

秘制炸雞肉塊:炸雞有大約五件,有大有細,估唔到都幾好食。雞塊炸漿唔厚,而且新鮮炸起,口感香脆。
因為雞塊冇多餘調味,食落都唔會太鹹,咁我地加少少檸檬汁,令雞塊油膩感減低。(其實本身都唔算油)
雞肉食落嫩滑,屬於出色嘅小食,記得趁熱食

蝦牛油果法包多士:兩片多士都好好食,首先多士香脆,唔係一早整定。面頭加有牛油果粒、牛油果醬同埋蝦肉,蝦肉新鮮爽口,而牛油果味道溫和,唔會好難接受,而且加有一小塊紅椒,食落都幾惹味

火焰芝士焗生蠔:以鐵盤上枱,店員會加少少酒,然後用火槍造成火焰效果。不過生蠔已預先焗熟,都係浮誇野,滿足視覺享受,畢竟兩隻焗蠔價錢唔平。蠔加入芝士、紫菜焗成,味道比起單食生蠔就有啲唔同。都食到蠔味,但唔會好濃,紫菜、芝士有助蓋過蠔腥,所以平時唔食蠔嘅朋友都覺得可以接受。

8吋瑪格麗特 配新鮮水牛芝士:呢款口味係新嘅,味道都唔錯啊,價錢又唔貴,8吋都係$78,三幾個朋友share食最好。
薄餅加入左水牛芝士、茄膏焗成。底部薄薄一層,唔會好厚粉,而且口感好軟熟,有別於一般嘅pizza,好似食緊麵包咁。
芝士味唔算突出,唔會有拉絲效果,勝在食完唔會飽滯,相對輕盈

西班牙風海鮮飯:海鮮飯上枱時,店員提醒我地可以搞勻啲茄醬先食。飯以鐵板上,屬於微溫。
裡面有開邊蝦肉、青口、蜆肉、魷魚、西蘭花、茄粒、彩椒,材料都幾豐富。
炒勻啲飯之後,賣相就接近番平時食開嘅西班牙海鮮飯喇,哈哈

飯粒分明,唔會太漏潤,炒得乾身。配料整體都新鮮,蝦肉開邊方便食用。

甜品方面選擇都好多,樣樣都好吸引,有朱古力球、香蕉朱古力披薩、燉蛋雪糕、鬆餅等。見隔離枱都食埋鬆餅先走,好吸引,我地都試左。
荷蘭鬆餅(蕃薯焦糖):除左蕃薯焦糖,仲有抹茶草莓口味,因為見前者比較特別,所以我地點左蕃薯焦糖口味。
薄餅都幾鬆軟,甜度適中,配一球雪糕剛好中和鬆餅夾層嘅略乾嘅口感。好似熱香餅咁,帶微微蛋香,甜甜地,唔錯。
面頭有兩片蕃薯片,夠哂香脆。
甜品作結,先係大滿足。

朱古力茶、咖啡焦糖沙冰:

2017-11-08
2017-11-08 180 浏览
其實上年分別為二位姊妹的生日到K-11及沙田的Gochiso慶祝,今日補祝一位好姊妹生日飯,今次為她book左旺角雅蘭中心2/F 的Gochiso不要看門口一分為二,其實走進去除了正方格局還有長深格局,可以讓店內容納不少桌數!環境燈光較暗,但如同一澈裝修風格清爽,價格也相當合理整體食物質素是預期中,但當晚冷氣強大,我們坐得發抖,食物迅速變冷,同時讓食慾下降了▪️餐湯$48/$38法式芝士洋蔥湯,芝士香濃磨菇忌廉湯,尚算幼滑同creamy小食三寶▪️蝦牛油果法包多士,法包多士上舖滿豐富的饀料,有香滑的牛油果及蝦肉,好有口感▪️炸日本蕃薯&南瓜配芥末,炸粉十分之薄身,吃來顯得較為清淡輕巧▪️意式簿切三文魚忌廉芝士,淡淡芝士突顯整個囗感,最為喜歡▪️脆皮腸肉醬大菇長Pizza$108長型新款pizza不再傳統,薄皮pizza 烤過後,餅皮香脆,磨菇,腸肉片為整體增添咀嚼口感▪️西班牙風海鮮飯$108份量十足,飯則是粒粒分明有嚼勁,海鮮飯裡有不少海鮮,花枝、魚肉、青口、蝦等等,整體味道鮮甜略帶微酸,多吃不膩,口味不濃烈▪️荷蘭鬆餅$68賣相吸引,抹茶口味濃郁,外邊脆脆,裡面有點像布丁的口感,不會有膩口感,是

▪️餐湯$48/$38
法式芝士洋蔥湯,芝士香濃
磨菇忌廉湯,尚算幼滑同creamy

小食三寶
▪️意式簿切三文魚忌廉芝士,淡淡芝士突顯整個囗感,最為喜歡
意式簿切三文魚忌廉芝士/炸日本蕃薯&南瓜配芥末/蝦牛油果法包多士/

▪️脆皮腸肉醬大菇長Pizza$108
脆皮腸肉醬大菇長Pizza

▪️西班牙風海鮮飯$108
西班牙海鮮飯

▪️荷蘭鬆餅$68
賣相吸引,抹茶口味濃郁,外邊脆脆,裡面有點像布丁的口感,不會有膩口感,是一個秒殺級的甜點
荷蘭鬆餅

▪️草莓桃沙冰$58
士多啤梨味濃郁加頂上的cream 讓整體效果更香滑
草莓桃沙冰

▪️西班牙雞尾酒$28
味道充滿水果的甜香,肉桂味甚濃
西班牙雞尾酒

2017-11-06 59 浏览
拍拖周年紀念,朋友介紹我們倆口子到位於旺角雅蘭中心的 GOCHISO 好好慶祝,他說那裡格調浪漫,甚有情調。餐廳位置非常方便,我們下班後8:00到達,由於是平日,人不算很多,我們只是等了一會,便可進入餐廳。法式芝士洋蔥湯 $48 蘑菇忌廉湯 $38我們首先點了法式洋蔥湯和蘑菇忌廉湯。法式洋蔥芝士湯行很特別,湯上放了一塊上了芝士的法包多士,既稔又脆,層次豐富。西班牙小食拼盤 $108 (蝦牛油果法包多士、鮮橙香草雞肉片、意式炸魷魚圈配黑松露醬) 接著便來了西班牙小食拼盤,蝦牛油果法包多士是我的大愛。一口咬下去,牛油果獨有的香味和濃郁感直透心脾。牛油果控必點之選。鮮橙香草雞肉片清新爽滑。意式炸魷魚圈配黑松露醬,魷魚香脆,配香濃黑松露醬,也是相當不錯。羅勒醬鮭魚牛油果薄餅 $95呵呵,外子太了解我。我們再來一個牛油果菜式。烤熟了的牛油果更加香甜,配以肥美三文魚及清香的羅勒葉,賣相一流,味道也是一讚的。和風蒜香白酒汁蜆肉意粉 $93吃到這道菜,我們已相當飽了。意粉軟硬度適中,滲透著淡淡酒香。火焰芝士焗生蠔 $98嘩嘩嘩嘩嘩,沒想過焗生蠔也會火光熊熊呢!視覺效果一流,生蠔大大隻,蠔味濃郁,抵讚。

法式芝士洋蔥湯 $48 蘑菇忌廉湯 $38

羅勒醬鮭魚牛油果薄餅 $95

和風蒜香白酒汁蜆肉意粉 $93

火焰芝士焗生蠔 $98

魔法黑朱古力球 $68
這道甜品是女士最愛,驚喜十足。倒下熱朱古力奶,溶掉朱古力外殼,内裡是雜莓和雲呢拿雪糕,配以蜜糖脆脆粟米片,甜上加甜。

Apple Tango English Tea$38及 抹茶沙冰 $53
晚飯後,我要了杯熱果茶,外子則要了杯抹茶沙冰。果茶香味清新,抹茶沙冰茶味香濃。為這浪漫晚餐劃上完美句號。

是次晚餐,非常滿意。沒想果連鎖餐廳的菜式也處處見心思,實在感激朋友的浪漫介紹呢!
2017-11-04 429 浏览
上星期同家姐出開旺角行街 係雅蘭見到有哩間混合菜餐廳 係和民旗下 所以入去試一試☺️一開頭我地簡咗個自選小食拼盤 可以係十款西班牙小食既選擇簡三款🤓我地簡咗日本炸番薯 相當脆口 唔太油膩 作為小食係唔錯既選擇👍🏻仲簡咗家姐有興趣既意式薄切三文魚忌廉芝士卷🤤三文魚係生三文魚 有鮮味 配搭忌廉芝士有驚喜❤️ 芝士旁邊仲有西式既酸瓜 三樣野係埋一齊絕對係特別之選🎁飲品方面 我就簡左Strawberry peach frozen同Sangria glass🍸 我覺得2款飲品好似代表住唔同階段既女性👭 前者粉紅既外貌十分吸引 飲落係鮮士多啤梨味 有粒粒既果籽 充滿住少女味👧🏻 食西班牙菜點少得Sangria呢?Sangria係西班牙傳統水果酒但無酒精成份 葡萄味重加入切粒既水果多左份果香🍇 杯邊有一層砂糖圍著 比人一種成熟帶媚惑既感覺👠蘑菇忌廉湯好有磨菇香🍄湯比較濃稠 唔錯唔錯👍🏻 法式芝士洋蔥湯好吸引 一層厚厚既芝士覆蓋著麵包面層 一口包一口拉絲芝士 完全係邪惡份子😈 洋蔥湯味道較咸 洋蔥份量有唔少增加口感🤤套餐有Pizza 本身以為無乜特別 點知好有驚喜 「宮崎縣產脆皮腸肉醬大菇長披薩」聽個名都

套餐有Pizza 本身以為無乜特別 點知好有驚喜 「宮崎縣產脆皮腸肉醬大菇長披薩」聽個名都知道大有來頭😋 長型自家製的餅底可以令食材放得更平均 12"既披薩可以分到8件 岩哂同朋友齊齊share 餅底搓到薄薄但做到香酥軟心既口感🍕 餡料好豐富 咸香既脆皮腸 香濃既番茄肉醬汁令人食慾大增 而且即搓即烤 高溫令比薩上既芝士溶化做到拉絲既效果😍
一餐西餐通常我地都會要意粉或者飯 今次我地兩個就簡咗西班牙風海鮮飯🤞🏻海鮮飯份量比想像中多 材料既配搭上並唔小氣 有齊魷魚青口 蜆 同大蝦🦐 西班牙炒飯炒至金黃色 旁邊有番茄🍅 茄醬同西蘭花 成個飯算係色香味俱全 值得一試😬
2017-11-03 39 浏览
Gochiso地中海日式fusion不是第一次吃每次都被食物的食材感到驚喜法式芝士洋蔥湯味道濃郁配上芝士拉絲麵包在內,味道更有層次感特濃南瓜粟米忌廉湯濃郁嘅忌廉湯配上香甜新鮮嘅南瓜粟米,特別有口感秘製炸雞肉塊雞肉炸得剛剛好,香脆可口而且雞肉質地非嫩滑黑松露鴨肝牛肝菌長披薩 12"幾款食材混合一起非常match 入口有濃濃嘅黑松露再細心品嚐帶有香口的鴨肝味,pizza皮脆多香口100%牛肉蕃茄肉醬扁意粉番茄醬非常新鮮而且意粉質感非常彈牙絕對不是普通的肉醬
Gochiso地中海日式fusion不是第一次吃
每次都被食物的食材感到驚喜
法式芝士洋蔥湯
味道濃郁配上芝士拉絲麵包在內,味道更有層次感

特濃南瓜粟米忌廉湯
濃郁嘅忌廉湯配上香甜新鮮嘅南瓜粟米,特別有口感

秘製炸雞肉塊
雞肉炸得剛剛好,香脆可口而且雞肉質地非嫩滑

番茄醬非常新鮮而且意粉質感非常彈牙
絕對不是普通的肉醬

2017-11-02 56 浏览
在旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓,逛完街,去吃中午飯。gochiso在很多地方也有分店。環境裝修很漂亮,很舒服。中午來到餐廳,人不多,很多位。因為不太肚餓,兩個人點了兩個食物,飲品。宮崎縣產脆皮腸肉醬 & 黃金四色芝士12“薄餅總共有八小塊。芝士味有點臭,餅底脆卜卜。10分香口。山葵松葉蟹肉意大利燴飯有很多蟹肉,意大利飯夾雜着魷魚,有口感,煙煙銀銀,有小小日本芥末味道,但不攻鼻,味道很特別很好味。朱古力茶,倒出來的時候有很香的朱古力味,但味道沒有朱古力味。是濃茶的味道。水果紅茶,味道淡淡的,有兩片橙。有紅茶的苦澀味,也有橙的甜味。
宮崎縣產脆皮腸肉醬 & 黃金四色芝士12“
薄餅總共有八小塊。芝士味有點臭,餅底脆卜卜。10分香口。

山葵松葉蟹肉意大利燴飯

2017-11-01 67 浏览
放工同阿媽去食飯,近近地揀了這間在雅蘭中心2/F的Gochiso,去到就即刻有位,不過都有大半滿座,隔離枱一家十口坐左一張大枱,其他多數是2/4人組合。我們點了一個二人餐,樣樣有齊,唔使自己再慢慢揀。法式芝士洋蔥湯 法包浸了在洋葱湯內,吸收了洋葱湯的咸未,令原本無味的包充滿著洋葱的香味,不過因為麵包發脹了,所以整個湯都比較飽滯。蘑菇忌廉湯湯內有粒粒蘑菇,而且比較濃稠且軟滑,如果稀身一點會比較好。蝦牛油果法包多士多士焗得香脆,蝦肉爽口彈牙,跟牛油果的味道很夾。炸日本蕃薯&南瓜配芥末醬外層粉漿有點厚而且比較油膩,蕃薯及南瓜煙煙韌韌且香甜,如果粉漿可以薄一點會更好味。意式薄切三文魚忌廉芝士卷忌廉芝士本身比較膩,幸好有酸青瓜的酸搭,減輕油膩感及非常開胃,三文魚新鮮肥美,油脂均勻。宮崎縣產脆皮腸肉醬大菇長披薩12"薄餅不算太厚,脆皮腸很脆口,味道不會太咸,帶少許甜味,而且幾大件,餅底得鬆軟。西班牙風海鮮飯 (9") 海鮮份量十足,有蝦、蜆、青口、魷魚,海鮮中蝦肉爽口彈牙,蜆肉無沙,青口則有點腥,不太新鮮,還有一些蕃茄仔及蔬菜,比較健康,飯炒得乾身,飯粒分明有口感,而且非常爽口。荷蘭鬆餅(宮崎縣產

我們點了一個二人餐,樣樣有齊,唔使自己再慢慢揀。

蘑菇忌廉湯
湯內有粒粒蘑菇,而且比較濃稠且軟滑,如果稀身一點會比較好。
蝦牛油果法包多士
多士焗得香脆,蝦肉爽口彈牙,跟牛油果的味道很夾。
荷蘭鬆餅(宮崎縣產蕃薯焦糖)
鬆餅厚身且結實,但甜品來說實在是太滯,而且比較甜,薄身一點會比較好。
Strawberry Peach Frozen
士多啤梨的酸味比較濃郁,反而桃味不太飲得出,甜度適中而且酸酸的去油膩感。
Sangria Glass (Non-Alcohol)
傳統的西班牙飲料,有點似fruit punch,本來是應混合紅酒,但這個飲品並沒有酒精成份,反而有濃郁的肉桂味道,加上有點煮過的蘋果肉,味道似蘋果批的餡。
Sangria Glass (Non-Alcohol) & Strawberry Peach Frozen

套餐豐富,由湯、前菜到主菜等等,全部都幾飽肚,所以去到甜品都食唔得多,如果係女仔3個人都夠食,認真大件夾抵食。
2017-11-01 381 浏览
朋友請食飯,選擇了最方便大家的地點 - 旺角,兩個人打邊爐又好似叫唔得多野食,所以決定去食西餐,位於雅蘭中心的GOCHISO,地點極方便。原來同一個大門口裏面再分開兩間餐廳,左邊是和民,右邊才是GOCHISO。我們二人點了一個二人餐,每人約$200,有餐湯、小食、主菜、甜品及飲品,甜品跟飲品都可以加錢再upgrade。法式芝士洋葱湯 最面層是焗溶了的芝士,芝士下面是浸了湯的法包,洋葱湯味道濃郁,法包吸收了洋葱湯的味道,所以有濃郁的洋葱味,每啖都好似在吃湯包。特濃南瓜粟米忌廉湯南瓜湯比較濃稠,湯的甜味較重,主要是來自南瓜及粟米,還有點點奶香,而且還有粒粒的紅腰豆,煲得非常腍。秘製炸雞肉塊炸雞外層炸得香脆,炸粉並不算厚,雞肉嫩滑有肉汁,不會炸得太乾身。鯷魚薯茸薯茸有咬口,裏面有鯷魚的咸鮮及蟹子,口感腍滑中帶脆,非常特別。意式薄切三文魚忌廉芝士卷三文魚是腩邊位置,鮮甜有油份甘香,忌廉芝士濃郁的奶香配上酸瓜去中和油膩感,配搭新穎。黑松露鴨肝牛肝菌長披薩 12"有別於平時吃的PIZZA,這個是長型非圓型,足足有成把間尺的長度,薄邊比較厚,中間則薄少許,牛肝菌跟黑松露配搭很夾,有濃郁的菇香,而鴨肝

法式芝士洋葱湯
法式芝士洋葱湯
黑松露鴨肝牛肝菌長披薩 12"
有別於平時吃的PIZZA,這個是長型非圓型,足足有成把間尺的長度,薄邊比較厚,中間則薄少許,牛肝菌跟黑松露配搭很夾,有濃郁的菇香,而鴨肝細細粒,不會太油膩而且有點油份的甘香,不過始終是澱粉質,所以都幾飽滯。
100%牛肉蕃茄肉醬扁意粉
扁意粉軟硬適中,牛肉蕃茄肉醬份量十足,幾乎是餸多過粉,味道多面,蕃茄味濃郁帶點酸,非常開胃而且不會太膩,牛肉醬沒有肉腥味,有牛肉的質感有咬口,非常夠味。
荷蘭抹茶鬆餅配草莓汁
不知不覺食到有點飽,上埋甜品就非常足夠,鬆餅是很厚身,非常有彈性且結實,綠茶味還可以,但比較滯。
抹茶沙冰
個人比較喜歡綠茶的苦澀味道,而這個抹茶有茶香但抹茶味不太濃郁,甜度適中,比較適合不太喜歡飲濃茶的朋友。
飲品外觀精緻,有些芒果肉,有薄荷的清新味道,甜度適中還帶點芒果的酸味。
抹茶沙冰及Fresh Mango Mojito (non-alcohol)
總括而言,食物質素不錯,座位舒適,因為餐廳不算太大,所以比較寧靜,適合同朋友傾計食飯的地方。