2021-10-06
香港人一年四季都鐘意打邊爐🍲,知道葵芳新都會廣場開左人頭湧湧的「一鍋堂」旗艦店,諗住過咗熱潮冇咁多人,點知早早六點黎都要排隊,等候10分鐘到我終於有位。餐廳環境走一係日系木色路線,座位舒適,設有卡位雅座,私隱度高,同朋友聚會一流。門口有特色霓虹燈打卡位,整體感覺開陽闊落。晚市火鍋放題可以食足120分鐘,有三個簡而清嘅A B C 餐比你簡,豐儉由人,仲有15款養生湯底+兩款特色期間限定湯底比我地簡。我哋揀咗放題B餐特選安格斯牛,而湯底簡左芫荽皮蛋湯,可以下下火清熱解毒。自助食物區🍲:十分推薦泡椒鳳爪,LUN LUN 下好正,又唔會太辣,而且全部清除腳甲,感覺衛生乾淨,泡椒味濃,仲有麻辣豬耳、爽彈無比,最正有醉香麻辣豬手,充滿花雕酒味,可以補充骨膠原,重點係唔太辣同咸,啱晒香港人口味,做開胃菜一流🥰飲品🥤:有多款自家製營養花茶,有碟豆花茶,養生洛神花茶、可以安心養神,清心降火。薄荷烏龍茶就相對麻麻哋,飲落好似飲牙膏,但係同時證明佢薄荷味好😂冰糖燉檸檬🍋,都係麻麻地,主要都係飲返罐裝飲品。肉類🥩:封門柳、牛橫膈膜肌肉行油部位肉味好濃,油花較少,而且餐廳好細心用黃盒專利設計,用上竹蓆分開牛肉,
自助食物區🍲:
飲品🥤:
冰糖燉檸檬🍋,都係麻麻地,主要都係飲返罐裝飲品。
肉類🥩:
封門柳、牛橫膈膜肌肉行油部位肉味好濃,油花較少,而且餐廳好細心用黃盒專利設計,用上竹蓆分開牛肉,以免血水影響其他食物。
仲有美國安格斯牛肉同西班牙豬肉味香濃冇得輸。
好彩係任飲任食唔使就住就住。
海鮮類🦐:
生猛海蝦有竹籤穿上,乾淨衛生食落方便。
花膠勁大塊,女士可以滋補養顏,食落軟焾,
珍珠蜆算新鮮,粒粒飽滿。
野菜類🥬:
大推油麥菜,羽衣甘藍🥬獨立分開盛戴,乾淨衛生,而且唔使驚食唔晒
總結:
整體而言 食肉已經回本 高質