2018-07-05
夜晚 6 點左右行開附近買模型, 經過呢間越南餐廳, 即刻黎個 Early Dinner, 費事晏 D 又要同人迫。 餐廳佈置都好特別, 其中一面牆畫左好大好得意嘅 Q 版越南少女圖畫, 餐廳整體裝飾都係七彩繽紛。餐牌款式都算多, 有散叫同套餐, 價錢唔算貴。軟殼蟹米紙卷米紙好薄, 但食起黎非常煙靭。 軟殼蟹剛剛炸起, 夠晒香脆, 連埋米紙卷入面嘅蔬菜一齊食, 口感好清新, 一 D 都唔油膩。牛油雞翼非常香口, 牛油味香濃, 外層脆卜卜, 但 D 肉仍然 Keep 到好滑。馬拉盞炒椰菜苗平時出面炒椰菜苗都會好硬身, 成日都會咬到好累。 今次呢個椰菜苗份量都幾多, 而且炒得好淋身, 用馬拉盞 + 肉碎一齊炒, 食落去非常惹味。香茅燒雞Order 左半隻燒雞, 但份量一 D 都唔小。外皮燒得好鬼香脆,雞肉仍然 keep 到好 juicy, 配埋特製嘅蔥油醬, 真係好好味, 值得大推。菠蘿豬頸肉炒飯個飯連埋 D 菠蘿, 提子乾 & 黃薑粉一齊炒, 味道偏淡。 豬頸肉燒得唔錯, 但切得比較薄, 令咬落去嘅口感變得有 D 失色。鹹檸蘇打蘇打水獨立上, 鹹鹹甜甜嘅感覺令人好消暑, 好開胃。
餐牌款式都算多, 有散叫同套餐, 價錢唔算貴。
軟殼蟹米紙卷
牛油雞翼
馬拉盞炒椰菜苗
香茅燒雞
菠蘿豬頸肉炒飯
鹹檸蘇打
蘇打水獨立上, 鹹鹹甜甜嘅感覺令人好消暑, 好開胃。