同媽媽黎深水埗買完野搵地方食野,揀左福華街呢間越南餐廳 「越萊」餐牌選擇好多,睇睇下店員話仲有幾分鐘就三點可以食下午茶,以為本身午餐都叫抵食,點知下午茶餐仲平😆我哋一人一個越萊過三關😛(下午茶餐)再加咗啲小食:🔸迷你撈檬+香蔥蝦多士(2件)$36 以為係細細碗嘅撈檬,點知係咁大碗🤣好耐無食過蝦多士,都炸得幾脆,蝦滑同多士厚度適中,加咗蔥香好多。旁邊仲有啲沙律,係蒜片雞絲椰菜。加8蚊有特飲,我要左越式桔仔梳打,鹹鹹地酸酸地好清新。🔸迷你牛骨湯河+芝士流心蝦丸(3粒)$36牛骨湯都好濃郁,冇諗過又係咁大碗,河粉都好滑。流心蝦丸咬開好香芝士味,鹹香味幾出,都唔錯!媽媽要左越南凍咖啡,同普通咖啡真係完全唔同味,咖啡味重啲,香濃好多,而且可能加左練奶,無得調較甜度,不過都唔算好甜。另外加左3個小食🔸香茅燒牛肉米紙卷$18估唔到牛肉都好嫩,燒得好香,仲有佢個汁出奇地好食😳🔸蒜香牛油雞翼$18粉漿唔算厚,面頭有啲蒜蓉,好惹味!😋😋個籃好得意,好有越南嘅感覺😆🔸牛肉串燒$20食食吓發現同米子卷嘅牛肉係一樣,不過再燒得香啲,點埋沙嗲汁食就一流!總括嚟講呢度啲食物質素都唔錯,最緊要係價錢十分親民,份量又多

我哋一人一個越萊過三關😛(下午茶餐)再加咗啲小食:
🔸迷你撈檬+香蔥蝦多士(2件)$36
以為係細細碗嘅撈檬,點知係咁大碗🤣

加8蚊有特飲,我要左越式桔仔梳打,鹹鹹地酸酸地好清新。

🔸迷你牛骨湯河+芝士流心蝦丸(3粒)$36
牛骨湯都好濃郁,冇諗過又係咁大碗,河粉都好滑。
流心蝦丸咬開好香芝士味,鹹香味幾出,都唔錯!

另外加左3個小食
🔸香茅燒牛肉米紙卷$18
估唔到牛肉都好嫩,燒得好香,仲有佢個汁出奇地好食😳

🔸蒜香牛油雞翼$18
粉漿唔算厚,面頭有啲蒜蓉,好惹味!😋😋
個籃好得意,好有越南嘅感覺😆

🔸牛肉串燒$20

總括嚟講呢度啲食物質素都唔錯,最緊要係價錢十分親民,份量又多。要讚多一次杯越南咖啡好好飲😛!
下午茶