2022-09-12
近呢幾年大角咀發展得好快,好多新嘅小店進駐,之前聽朋友講呢間泰嘟嘟好有水準,今次就book咗枱先, 近七點嘅時間已經大概六成滿座。佢哋有唔同嘅二人四人同六人餐,價錢都幾抵架,不過我同朋友想食啲新嘢,所以就散嗌咗啦。每次食泰國嘢,小食拼盤都係我嘅情意結,有啲拼盤可以好貴,呢一度嘅大拼盤都係賣緊$148,有蝦餅,春卷,串燒,雞翼,香葉包雞,魚餅。首先擺盤已經贏晒,好有心機,而且每一樣嘅咋物都係即叫即炸,上菜之後仲感受到個熱力嘅,春卷蝦餅同魚餅都揸得好趣,而且蝦餅好彈口點買甜酸汁食真係一流。雞翼有落去都好多汁,唔會炸得太乾身。馬拉盞炒椰菜苗($68),好夠鑊氣,而且炒得好香,雖然有大嚿嘅辣椒,但係食落都似係微辣,絕對惹味,令我諗起喺泰國路邊攤式嘅正宗泰國菜!最後呢個重頭戲,要等耐少少嘅,因為係即叫即焗,就係蕉葉烤焗烏頭($108)。本身以為焦味會幾濃,但係上碟嘅時候就唔太聞到,烏頭烤得啱啱好,唔會太乾。最緊要就係魚身上面嘅醬料, 食到入邊有香茅同埋檸檬草,鹹鹹甜甜咁樣好惹味,呢個絕對要一讚,平時喺泰國菜餐廳食嘢都可能係明爐燒烏頭,雖然呢度都有,不過個人覺得呢一道菜比較有特色!泰國奶茶就不過不
泰國奶茶就不過不失,不過唔會太甜,啱晒我啲平時飲茶都要走甜嘅人。
總結:廚師應該係泰國人(?),職員嘅態度好好,見到我哋有魚骨會俾個碟我哋,而且好快就會碗碟,都好有禮貌。喺度食嘢嘅氣氛好好,絕對會再嚟!☺️