2021-05-05
今日難得同朋友一齊食私房菜, 當然要曬一曬。畢竟私房菜真心少吃, 平日上下班為趕時間都是吃開連鎖的, 這種真心要推一下。畢竟朋友吃過, 還帶我來, 證明有一定既質素。叫左個二人套裝~果然沒有令我失望, 第一道就是杏汁豬肺湯, 有夠特別。用杏汁煮糖水就多, 熬湯就真心少。這湯味道很清, 因為有豬肺及其他湯料, 絕對不淡口。就是兩種不同的感覺混在一起, 香而不膩哈。另外佢既冰鎮鮑魚先正~ 夠爽口彈牙! 一食就先食材夠鮮先有咁既口感。再來個蝦多士, 炸過超香脆,上邊都是流沙蛋黃, 嘩, 先夠咸香味。好食!之後3個主菜都正, 分別有鼓油雞啦, 釀鯪魚同菜煲。都是有夠惹味既菜式, 可惜分量太夠, 我朋友又小食, 不然送飯一流。就咁食都超開胃~ 我個人覺得釀鯪魚有d驚喜, 無骨架! 看得出餐廳超用心!而且煎得好, 好香口。最後來個腐竹糖水, 有夠清甜, 解膩食完又舒服~ 真心很不錯呢間私房菜。