2023-06-12
📍「板神鉄板燒日本料理」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌平時返工返得咁辛苦,收工梗係要食好啲慰勞自己😎咁岩係網上見到呢間出名嘅鐵板燒餐廳做緊感謝祭‼️只要HK$398就可以試到1️⃣4️⃣品鐵板燒,或者1️⃣5️⃣品御膳,真係超抵呀🤩聽講呢個set 下晝同夜晚都係同一價錢,一於拉埋👦🏻一人試一個set😋📷餐廳位於信和廣場一樓大約8分鐘,位置都唔難搵😗一去到門口已經覺得好grand ,staff 帶我哋入去個陣,見到場地超大,佔地過萬尺,空間感夠大坐得舒服,亦有好多間房可以睇到海景,景觀一流🤗🌃每位客人都可以欣賞師傅預備食物嘅過程,今次揀咗新推出嘅15品御膳,睇住師傅製作過程同介紹食材,真係好好嘅體驗👍🏻☺️🍽鐵板燒1️⃣4️⃣品💰HK$398✨推薦指數:7.5/10*以下係跟上菜次序出‼️🍴前菜由甘荀、蒟蒻、紫菜、雞肉粒製成嘅漬物幾開胃🤗 🍴沙律有沙律菜、小蕃茄、粟米荀、粟米粒,食材新鮮,配埋醋酸酸甜甜夠哂fresh 😋🍴刺身3️⃣款刺身分別係拖羅、赤身同帆立貝,食落肉質腍身,食材新鮮👍🏻😀🍴燒南非鮑魚鮑魚食落肉質爽口彈牙,比較薄身不過唔會太乾,如果切得厚身啲更好😋🍴燒大蝦大蝦好大隻,燒得岩岩好,肉質入味彈牙,好食
今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌
📷餐廳位於信和廣場一樓大約8分鐘,位置都唔難搵😗
🍽鐵板燒1️⃣4️⃣品
💰HK$398
✨推薦指數:7.5/10
*以下係跟上菜次序出‼️
🍴前菜
由甘荀、蒟蒻、紫菜、雞肉粒製成嘅漬物幾開胃🤗
🍴沙律
🍴刺身3️⃣款
刺身分別係拖羅、赤身同帆立貝,食落肉質腍身,食材新鮮👍🏻😀
🍴燒南非鮑魚
🍴燒大蝦
大蝦好大隻,燒得岩岩好,肉質入味彈牙,好食🤤🤩
🍴燒帆立貝
燒得幾香,調味比較重口味,所以食落較鹹香😗
️
🍴燒美國牛肉
上菜嘅時候😍😍😍,燒得薄身嘅美國牛肉包裹住炒香嘅蒜片,再放係印有「板神」嘅面包上,賣相💯📸
食落牛肉口感比較薄身,蒜香味好出,雖然我哋嗌咗5成熟,感覺上再熟多啲,放係面包上可以幫手吸走油份,感覺相對無咁油膩🤣師傅仲好好咁預備埋唔同嘅醬汁比我哋點,別有一番風味😙
伴菜有鐵板燒雜菜,營養夠均衡👍🏻
🍴炒飯
聞落好香,用咗煙肉粒、香蔥、洋蔥粒同蛋炒食,食落口感幾豐富,咬到粒粒洋蔥,因為用咗煙肉粒去炒,油脂感比較高😌
🍴麵豉湯
特別嘅係有少少麵粉整成團子做裝飾,幾有心思😙
🍴甜品
紅豆牛奶布甸:黑豆同紅豆蓉脹卜卜好甜,布甸口感嫩滑,奶味幾重,甜度較高🤗
🍽御膳1️⃣5️⃣品
💰HK$398
✨推薦指數:7.5/10
*以下係跟上菜次序出‼️
🍴前菜:同上
🍴沙律:同上
🍴漬物:牛蒡、黃瓜、秋葵,酸甜開胃🤗
🍴刺身3️⃣款
🔸北海道帆立貝:睇落好肥美,面頭灑上柚子皮,食落鮮甜清新而且爽口😋
🔸網燒油甘腩:刺身用網燒過,帶有煙薰味,食落煙薰味好出,肉質腍身有油份,另外用咗柚子胡椒、紫蘇花調味,味道辣辣哋幾正🤤
🔸櫻蒸八爪魚:食落好腍唔鞋口,保留彈牙口感,好入味😘
🍴壽司5️⃣款
🔸真鯛:肉質腍身,面頭加上柚子皮,令味道更清新,不過壽司飯有少少硬🤔
🔸左口魚:呢款係左口魚肉mix左口魚邊,食落油份充足幾香口
🔸油甘魚腩:肉質軟腍滑身,用柚子胡椒調味更刺激
🔸赤蝦:肉質彈身幾gel 口
🔸中拖羅:油分足,無咩筋,好腍身
🍴天婦羅(蝦、野菜)
🔸大蝦炸得幾脆口,啖啖肉🤤
🔸蕃薯:口感偏硬,食唔到佢獨有嘅香甜
🔸南瓜:口感腍身,甜度較蕃薯高😛
🍴西京燒
🔸銀鱈魚外皮煎得好香脆,肉質都好夠滑,味道上👧🏻覺得可以再甜少少🤏🏻😌
🍴麵豉湯:同上
🍴甜品:同上