2017-03-05
星期日4pm去灣仔搵地方食下午茶,原來有間新開嘅Avanti Pizzeria,立即有位唔使等。餐廳樓底極高,陽光從落地大玻璃窗透入來,感覺很悠閒舒適。下午茶餐有很多款式選擇,Pizza、意粉、炸魚、甜品等等連飲品都只係由 $48起,經濟實惠!因為見餐廳名字有 Pizzeria 字眼,所以便決定吃 Pizza。我叫了 Parma Ham Pizza ($68),原來8吋係好大個呢,除了巴馬火腿和芝士,還有新鮮無花果和火箭菜,批底薄脆,好啱我嘅口味!最後兩件已經飽到吃不下,待應生替我用盒包好,仲用一個好靚嘅袋載起,服務非常好。餐茶,我點了熱奶茶,用英式茶包浸泡並以茶壺送上,另配一瓶奶。若講茶味,當然不及港式奶茶香濃,但和朋友傾計嘆茶,這壺茶可以飲好耐呢!朋友則叫了 Carbonara寬條麵 ($55),份量亦像Lunch咁大份,味道OK。最後,待應生提我們要Keep好單據,一個月內再次惠顧可享8折!
Parma Ham Pizza
下午茶餐