2019-07-11
荃灣一向多野食,今日就突登约埋好友食放題,一來啱哂我尼個大胃王,二來好友鐘意食不同款式的食物,尼度位於酒店商場內的餐廳,跟著google map 很容易就找到,我地就揀了平日收費$218日本料理,火鍋,甜品,如果自問唔係咁大食,可以㨂$168火鍋,甜品食放題要有次序,先黎剌身同壽司,選擇都是比較大路的款式,三文魚,甜蝦,帶子,北寄貝,墨魚,一睇賣相就知新鮮又美味花之戀壽司,面頭灑滿魚籽粒,採用的是珍珠米,沙律醬配壽司飯同三文魚就是花之戀壽司的特色,仲點左帶子壽司,海瞻蝦壽司,其實仲有軍艦、手卷,天婦羅,楊物,要不是留肚吃其他,一定點多些黃金炸生蠔雖然細細隻,但食落蠔味十足,蟹棒天婦羅,粉漿夠薄,尼粒紫心芋香丸,一吃愛上了,外層炸得金黃,咬落煙煙韌韌,加上甜度適中充滿香芋味,忍不住encore再encore輪到打邊爐環節,點左個新出的椰子北海道牛乳湯底,湯滾起了已聞到濃濃的牛乳香味,牛肉有二款,美國牛肉油脂比較豐富,所以食落較香口美國極上牛肉,顔色比較深,食落口感大一點,特選豚肉充滿香滑豚脂味,肉類可以點上柚子汁同麻醤,立即變成美味的Shabu Shabu除左牛肉,還有餃子,丸類,不過必
除左牛肉,還有餃子,丸類,不過必點之選一定是印尼海蝃,大大隻啖啖肉之餘,仲要新鮮彈牙,又一encore再encore之作,台灣青衣魚片,廣島蠔都各有特色
不得不讚這裏的素菜類,種類頗多,枝竹,羅白,雲耳,菇類。多不勝數,菜都有五六款選擇,連素食的朋友也照顧周到
環顧周圍,有不少甜品已上場,我哋都急不及待立即點甜品,抹荼控必叫宇治抹茶芭菲,抹茶新地好吃得不得了,榛子朱古力香蕉班㦸,皮又薄又香朱古力同香蕉,份量小小,食完仲有位叫個香甜清新的楊枝甘露,很難得呢度的甜品是即叫即製,可惜肚子已沒有有空位,要不然全部點來試試!
這裏食材有水凖,以二百多元這個相宜價錢,不得不用扺食來形容!