2020-10-18
呢間餐廳好似係主打火鍋,不過我今次係黎食lunch,所以就叫左幾個午市套餐同埋點心,可能因為餐廳位處一條相對少人嘅街,所以價錢都比較平。乾炒叉燒烏冬(連湯)$45份量都多,唔太鹹,有配埋豆瓣醬,鍾意嘅可以落埋。叉燒有好多塊,不過唔係啲好好食嘅叉燒。呢個價錢黎講算抵食,不過唔係真係話好好食。每一個午市套餐都會附送中湯。今次係番茄薯仔豬骨湯。甜甜地,同埋每碗都會有齊番茄、薯仔同豬骨可以食,唔太油,算唔錯。尖椒炒脆肉片(連湯+白飯)$58呢到嘅脆肉片姐係豬頸肉。大大碟,不過油左啲,味道正常。韭王牛肉炒蛋(連湯+白飯)$58呢個反而有驚喜。個蛋炒得好滑,有蛋香。牛肉雖然唔係好有牛味,不過勝在有好多塊同埋好滑。呢個價錢大大碟,$58有飯有湯幾抵食。下次可以再食。老百姓蝦餃 $28有四隻蝦餃,蝦都算多,唔係好覺有好多肥豬肉咁。不過個皮厚左少少,如果個皮再薄少少會好啲。蜜汁叉燒包 $18有三個包,叉燒唔太肥,味道ok,唔錯。不過個人對叉燒包興趣不大。小心流沙包 $18呢個好食!個樣幾cute。有三個流沙包,不過黎到嘅時候有一個穿左,有啲可惜,不過唔緊要,因為主要都係我食。流沙包唔會過甜,個流心好勁,
乾炒叉燒烏冬(連湯)$45
乾炒叉燒烏冬
湯
尖椒炒脆肉片(連湯+白飯)$58
呢到嘅脆肉片姐係豬頸肉。大大碟,不過油左啲,味道正常。
尖椒炒脆肉片
韭王牛肉炒蛋(連湯+白飯)$58
韭王牛肉炒蛋
老百姓蝦餃 $28
老百姓蝦餃
蜜汁叉燒包 $18
蜜汁叉燒包
小心流沙包 $18
呢個好食!個樣幾cute。有三個流沙包,不過黎到嘅時候有一個穿左,有啲可惜,不過唔緊要,因為主要都係我食。流沙包唔會過甜,個流心好勁,又有鹹蛋黃嘅香味,好食。如果三個都係完整嘅就好啦。我食左兩個都仲想再食。不過真係要趁熱食。
小心流沙包
最後四個人埋單只係二百幾蚊,幾抵食。