2021-06-30 26 浏览
我好日都唔會去行街市,但係咁啱今日早左放工,就打算去街市買餸煮飯啦~ 經過保安道街市見到附近有一間好似新開嘅燒味舖,鋪面光猛搶眼,而且見到都有唔少人排緊隊幫襯!於是我就OpenRice search下啦~原來呢一間「燒味滷師」全港有四間分店,整體嘅評分都相當高!行到埋去其實都見到有唔少街坊捧場客,長期都有五六個街坊等緊斬料返屋企~櫥窗入邊掛滿咗燒鵝燒肉滷水鴨白切雞等等,入邊有三個師傅手起刀落咁斬到冇停手,講真真係幾好生意嘅~ 喺我等緊嘅時候,咁啱見到兩隻燒鵝新鮮出爐上架,見啲鵝油係咁滴,隻鵝又燒到脹卜卜,個皮又勁有光澤勁脆咁款,睇到我流晒口水🤤 咁都證明到啲燒鵝係新鮮製造嘅~最後我都係決定喺街市買少少菜算啦,今晚就斬料返屋企做餸啦😅 我嗌咗半斤叉燒、半隻燒鵝(可惜唔係我啱啱見到新鮮上架嗰隻)、同埋半隻麻辣手撕雞!呢三樣嘢加埋都係$290,份量仲要多得好誇張,真心抵食嘅!拎到返屋企其實都仲係微暖嘅,不過我哋冇咁早食飯!雖然臨食飯之前要拎入微波爐叮翻熱,但係都無影響味道嘅~主要係燒鵝皮冇啱啱斬起嗰陣咁脆(不過呢樣嘢都好難避免,除非係即燒即斬即食架姐😅)首先嗰個手撕雞我揀咗麻辣味,本身雞味濃

首先嗰個手撕雞我揀咗麻辣味,本身雞味濃,調味亦都足夠,而且雞肉嫩滑,雞皮都有彈性~如果再辣啲就更好!另外呢半隻手撕雞嘅雞骨有保留鋪喺底,鍾意損骨嘅我就啱晒啦😋
到個叉燒,叉燒係比較瘦身嘅,但都有幾舊半肥瘦嘅!雖然個叉燒係瘦啲但係食落又唔會話好柴, 都有保持到少少肉汁,點一點盒底嘅叉燒汁,食落幾香甜都唔錯!
最後就係嗰半隻至尊燒鵝~估唔到佢斬埋個鵝頭俾我(雖然我唔食)😅 個燒鵝味道濃郁,雖然個鵝皮淋左係有少少美中不足,但係食落依然有好香嘅油脂香味!另外師傅刀功了得,每一件都斬到大小適中均勻,唔會碎濕濕咁樣,有啖啖肉嘅快感!
整體來講呢一間「燒味滷師」係高CP之選,唔怪得有咁多街坊幫襯佢~ 以後放工諗唔到煮咩餸都可以過嚟斬啲料返屋企~
2021-06-30