2018-01-25 60 浏览
一起身就去大埔墟睇下有乜嘢好食,見到有一間新開張嘅上海生煎包餐廳,我哋三個人就入去試吓下午茶。入到去餐廳環境簡潔整潔,大多數是梳發座位,門口有落地玻璃可以望到師傅點樣整生煎包,整個過程都一目了然。餐紙上有多款上海美食選擇,前菜方面我哋選擇咗雞絲粉皮,胡麻醬汁鋪滿面,雞絲嘅份量都比較多,連埋醬汁撈埋一齊食,好滋味。小食方面就叫咗紅油炒手同埋炸雲吞,炸雲吞食落去香脆可口,而且雲吞內嘅豬肉、蝦肉好大隻,非常足料。包點方面,當然唔少得叫餐廳嘅招牌菜生煎包同埋小籠包。上海生煎包好大個,底下煎到好香脆,餐廳嘅牆壁上面仲有介紹上海生煎包嘅四步曲,由於生煎包係即叫即整、新鮮製造,單張叮囑客人小心燙嘴,非常體貼。最後飲品叫咗一杯豆漿,味道剛剛好,唔算太甜。下午茶食咗咁多嘢都只係$200,非常抵食。

包點方面,當然唔少得叫餐廳嘅招牌菜生煎包同埋小籠包。

最後飲品叫咗一杯豆漿,味道剛剛好,唔算太甜。

下午茶食咗咁多嘢都只係$200,非常抵食。