2019-11-13 459 浏览
是日同屋企人lunch,三人同行一去到就有位地方細細,而且位置唔多佢有兩邊選擇A+B,再配野飲蜜汁豬扒粉麵(A)個豬扒好嫩,甜甜地,而且都幾淋所以幾入味,佢仲可以配菜飯雞絲粉皮(B)芝麻醬加雞肉絲撈粉皮,喱個係母親最中意叫既,因為粉皮好淋,老人家可以食到,而我就覺得肉係無味,係食醬撈粉皮上海粗炒(A)有菜、冬菇 但成碟野無肉,而且無咩味,最好味係加啲豆瓣醬佢好豆瓣醬幾出色,撈落去唔錯小籠包(B)好多肉汁,味道唔錯,果然係招牌,散叫就貴啲,跟餐平少少生煎包本人好欣賞,亦係招牌之一,佢煎到下面脆同硬生,入面好多汁,一咬就會爆開,所以每次食都要小心埋單$286,仲有酸辣湯、野飲
是日同屋企人lunch,三人同行一去到就有位
地方細細,而且位置唔多
佢有兩邊選擇A+B,再配野飲
蜜汁豬扒粉麵(A)

個豬扒好嫩,甜甜地,而且都幾淋
所以幾入味,佢仲可以配菜飯

雞絲粉皮(B)

上海粗炒(A)

有菜、冬菇 但成碟野無肉,而且無咩味,最好味係加啲豆瓣醬
佢好豆瓣醬幾出色,撈落去唔錯

小籠包(B)

好多肉汁,味道唔錯,果然係招牌,散叫就貴啲,跟餐平少少

生煎包

埋單$286,仲有酸辣湯、野飲
2019-10-25 270 浏览
大埔搵食好地方👍🏻👍🏻上海餐廳最有特式既食品都試左,其中最心得人心都一定系呢個生煎包,肉唔會死實實,最緊要滿滿既湯,皮薄(見圖) 服務員態度好好 好貼心甘提一提小心會辣嘴 隨左肉汁鮮味重食到久違香港人情味另外有套餐菜飯, 蜜椒雞扒配菜飯一流,不過菜飯偏軟,可能同菜出水有關,不過整體感覺都唔錯!價錢大眾化,兩個人食加多籠堅信號灌湯小籠包($33)都系百幾蚊,食物質素還好,環境舒適,乾淨企理! 務必加入抵食之選系列承老闆介紹下次要試佢地既傳統好面
大埔搵食好地方👍🏻👍🏻
隨左肉汁鮮味重食到久違香港人情味

爆湯生煎包

承老闆介紹下次要試佢地既傳統好面

爆湯生煎包
2019-08-29 332 浏览
近年生前包都幾行,當初以為要去到油尖旺呢啲美食區先有得食,但今日行就比我發現左原來大埔都開左間,咁我梗係入去試啦等左10分鐘,熱辣辣既生前包就送到我面前,底脆湯靚,啲肉又入味,一流吖

2019-08-24 277 浏览
今晚屋企冇煮飯,放工唯有買外賣同屋企人食啦。經過呢間見佢做緊特價,兩個小籠包$10咋,之前聽人講都好食既,所以就㨂佢啦。一入到去,有個女侍應行出嚟招呼我地,喺落order 期間,d語氣都幾冇禮貌,例如落order時我話要2件小龍包,佢答「冇喎」「唔知喎」「我唔識喎」(當然到最後係佢睇錯啦)等等....不過我相信咁啱收銀嗰位行開咗,可能佢唔熟手先會咁,但係語氣方面真係要留意一下。後來有位比較資深嘅同事出嚟幫我收錢(皆因呢位女同事唔識得用支付寶收錢,所以叫咗另一位同事出嚟幫忙)。過程大約等左10分鐘啦,包齊外賣就拎返屋企食。外賣我覺得其中一樣好緊要嘅係——有冇執錯野!呢方面佢就做得幾好。一打開晒啲食物,第一樣野當然食小籠包先,趁佢仲熱😋 好意外,一咬,一大啖湯湧出來,而且仲熱嘅,肉質係新鮮嘅,皮薄,$10來講絕對係超值。叫咗兩個生煎包黎試吓,雖然外賣拎到返屋企冇即場食咁熱辣辣,但個皮仲脆喎,味道尚算唔錯,呢個都抵食。糖醋排骨菜飯:味道唔錯,肉質炆到好林,d汁好啱送飯,d飯口感偏軟,啱晒我🤣京汁茄子飯:好似食太多肉,所以叫一個齋黎平衡下,但都有少少失望,茄子我比較鍾意軟身d,我同埋感覺上啲汁

京汁茄子飯:好似食太多肉,所以叫一個齋黎平衡下,但都有少少失望,茄子我比較鍾意軟身d,我同埋感覺上啲汁同茄子嘅配合唔係咁啱我口味。

麻辣土豆絲:我個人好鍾意食土豆絲,但係偏偏又唔多餐廳有,見到佢有即刻叫啦。但係都係失望嘅,土豆絲砌得好吾平均,一d好粗,一d又好幼。相信佢係用水灼熟d土豆絲先,再淋麻辣汁上去。d汁有d炸菜,辣椒仔,辣椒油,花椒粒等等。其實d汁唔係差嘅,但配土豆絲我覺得有啲唔夾,我嘗試夾一啲未淋有汁嘅土豆絲試吓,土豆絲本身都有一種怪怪地嘅味,但又唔係臭🤷🏻‍♀️

外卖自取
2019-07-24 323 浏览
今晚同媽媽撐枱腳,媽咪鍾意食中式嘢所以帶佢嚟食上海小店試下。我哋兩個人就點咗個二人套餐,望落價錢都真係好合理。我哋點左2個生煎包、蒜泥白肉、無骨鳳爪 ,主菜就叫咗上海厚切炸排骨菜飯同埋外婆紅燒肉菜飯。加兩杯罐裝飲品,價錢都係168。生煎包: 媽媽話好好食,我自己就覺得個底燶咗啲,味道唔算特別 。不過裡面真係熱辣辣。蒜泥白肉、無骨鳳爪、外婆紅燒肉菜飯無骨鳳爪真係好麻辣! 夠惹味!而蒜泥白肉麻麻地有2少少奇怪。 紅燒肉就好好味呀!好入味,啲肉亦都係好嫩滑!讚呀!上海厚切炸排骨菜飯 唔記得影相不過我覺得啲排骨雖然份量好夠,但係都真係炸得有啲乾。總結,呢間係一間唔錯嘅上海菜。順帶一提我哋坐喺門口位,人客出出入入,真係好熱呀!

我哋兩個人就點咗個二人套餐,望落價錢都真係好合理。

蒜泥白肉、無骨鳳爪、外婆紅燒肉菜飯

總結,呢間係一間唔錯嘅上海菜。
順帶一提我哋坐喺門口位,人客出出入入,真係好熱呀!
2019-06-15 330 浏览
今天去大埔試一下這間自稱為正宗生煎包皇的餐廳,當然要試一下生煎包啦,一試就知中伏了,裏面的餡料一啲都唔好食又冇薑味,外皮又沒有香味,麵粉怪怪的,一句講曬就是不正宗的生煎包。另叫了五彩冷麵及小籠包,五彩冷麵質素一般,冇咩驚喜,價錢較貴$42一小碟,小籠包又是不正宗,餡料味道不正宗,跟其他上海店的不同,質素普通,但好過生煎包,再叫了兩杯豆漿,$12.- 一杯只是用細膠杯裝的,不抵飲,總括來說我一定不會再幫襯這間店了。
2019-06-15
2019-05-30 340 浏览
第一次試哩間生煎王本身對上海小籠包或者生煎包嘅興趣不大,不過呢間野嘅午餐係A+B選擇,一個主菜會有一款小食,我同老公叫咗兩個午餐,一個係麻醬撈麵配雞絲粉皮,另一個係雞翼菜飯配生煎包其實我對於個麻醬撈麵係有啲失望,因為我以為佢係類似花生醬,點知個撈麵同雞絲粉皮都係用咗芝麻醬(日本個種),其實唔係唔好食,只係同想像嘅不乎,所以已經打咗個折扣好彩佢嘅雞翼菜飯比較高質,而且個生煎包真係唔係浪得虛名,熱辣辣辣一咬就出晒肉汁,本身興趣不大嘅我都覺得好正整體然而,我覺得不過不失,鍾意食生煎包嘅朋友可以去試吓
第一次試哩間生煎王
整體然而,我覺得不過不失,鍾意食生煎包嘅朋友可以去試吓
2019-05-11 291 浏览
完全中伏了。。今日去到大埔試下呢間嘢,點知完全失望。乜x嘢上海厚切排骨菜飯呀??上海排骨??你呢個極其量叫蜜汁豬排。。。菜飯又唔香,又無味。乜x野生煎包呀??求其裡面有D湯汁就當係生煎包?裡面舊肉嘅醃製完全不是上海味道,無薑味。。。極差。。。仲話去過上海學師回來。。。真係差到一個點。。真係唔明點解可以開咁多分店。唔好咁樣呃香港人啦。。唔該晒。。都係祥興記好食好多。。。。。。祥興記贏幾條街啦😰😰
2019-05-05 295 浏览
今日約咗朋友喺大埔共聚晚餐,本身其實諗住食小菜嘅,但因為太多人唔想等,結果就入間上海餐廳,第一叫左小籠包咁夠熱嘅,可能太好食,我朋友一黎就食曬🥺我係一粒都食唔到之後叫左蟹粉小籠包,小籠包係拆蟹肉有湯汁有蟹鮮味,但係有殼同少少腥。自己另外叫左個紅燒肉麵,個面呢好淡冇乜味比較清淡,但擺咗好耐都唔會發脹最好食係個紅燒肉,覺得係甜口唔咸,雖然係多肥肉但係一啲都唔膩,豬腩肉爽口,入口即溶,鍾意食肥肉啱晒。仲有王牌生煎包必叫,爆汁脆口又香,一個係推介嘅素食小籠包小編就覺得可以唔洗試,比較普通🤔最後小編會為咗個紅燒肉會再去食嘢
之後叫左蟹粉小籠包,小籠包係拆蟹肉
有湯汁有蟹鮮味,但係有殼同少少腥。

仲有王牌生煎包必叫,爆汁脆口又香,
間店開咗好耐一直都無食過,中午咁啱路過此地就食下午餐啦!咁就入去食,原來套餐一啲都唔平,都成差唔多60蚊一個連埋飲品,叫左個涼拌上海冷麵同小籠包4個,飲咗罐裝無糖可樂,麵都唔錯可惜麻醬太多,食到好漏既感覺,配料都唔錯,小籠包都算ok,食落去都算juice,一啖一口,如果冷麵少啲麻醬就唔會影響食慾,食個冷麵好咸因為麻醬太多,不停飲汽水解喝,其實叫一個麵2個人分享食會比較好,都比較大碟,1個人食太大碟了,再叫啲小食就剛剛好飽
2019-03-14 296 浏览
這間由前明星Oscar主理的生煎包店,在雜誌廣告上已多次介紹,今日終於可以一試。店子本身座位不多,格局屬普通茶餐廳,但店員的招呼份外殷勤有禮,生煎包亦相當有水準,內裏多汁皮夠薄味道夠濃!
2019-02-27 311 浏览
睇到門面都幾企理, 見到好多人應該吾差, 就走入去試下入面其實幾迫.  店主用盡空間..不過野食黎得好快.. 同埋仲要係新解手整.. 熱!!1. 生煎包(必食)外"翠". 底就煎都金黃色.. 吾似有D生煎包硬到成個石頭咁.. 好味.. 入面D汁剛剛好.. 吾會太多瀉曬出黎, 又吾會完成冇汁.... 整體味道一流. 吾怪之得老闆用生煎包做店名2. 豆漿(冇特別). 可以忍口去隔離阿婆豆腐花買..3. 水餃6只 (值得試)皮薄, 用料新鮮... 就咁食都好飽..要試!!!4. 粉皮我覺得好味過好多分店好出名果間上海店播... ...  至於CHURRY 我真係吾敢試, 真心覺得好怪......
睇到門面都幾企理, 見到好多人應該吾差, 就走入去試下

1. 生煎包(必食)

2. 豆漿(冇特別).

可以忍口去隔離阿婆豆腐花買..

3. 水餃6只 (值得試)

皮薄, 用料新鮮... 就咁食都好飽..要試!!!

4. 粉皮

我覺得好味過好多分店好出名果間上海店播... ...

至於CHURRY 我真係吾敢試, 真心覺得好怪......

2019-02-23
  • 生煎包. 餃子
2019-01-27 384 浏览
🚴🏽‍♀🚴🏽‍♀🚴🏽‍♂🚴🏽‍♂今日同屋企人一行4人山長水遠去大埔踩單車, 本身唔太熟路唔知有乜好食, 見門口大大個招牌, 門口環境又幾新淨就走入去試下啦店內環境都係OK既, 乾淨 光猛, 但D野食真係好冇水準, 連對於食野冇要求既呀媽都話唔好食👎🏽炸醬拌麵 ($33)一黎已經見到D麵條好乾, 炸醬又唔夠, 撈完都一樣係好乾, 好難食呀👎🏽🐔雞絲粉皮 ($32) 🐔雞絲拌麵 ($42)兩個分別只係粉皮底同麵底分別, 換湯不換藥, 個醬本身已經好咸, 仲要勁重手落勁多, 咸到食兩啖又要飲啖水🥤🐷上海厚切炸排骨菜飯 ($44)呢個正常D, 份量多, 亦都唔乾, 不過係juicy加上好多油上海生煎包4個 ($33) 灌湯小龍包4個($23)最好食係呢兩樣, 除左個皮厚左少少, 但個餡都多湯既服務都唔係好好, 一坐底因為呀媽要食藥, 所以拎左杯水, 食完嘢之後想拎多杯(我地係另外有叫左野飲), 個店員竟然好唔情願覆我地仲態度好差咁話水機壞咗!真係咁啱?整體黎講係唔會再去食, 雖然價錢唔貴, 但真心係完全冇水準, 不可一, 不可再😖
🚴🏽‍♀🚴🏽‍♀🚴🏽‍♂🚴🏽‍♂今日同屋企人一行4人山長水遠去大埔踩單車, 本身唔太熟路唔知有乜好食, 見門口大大個招牌[正宗上海生煎皇], 門口環境又幾新淨就走入去試下啦

炸醬拌麵 ($33)

🐔雞絲粉皮 ($32) 🐔雞絲拌麵 ($42)
🐔雞絲粉皮
🐔雞絲拌麵

🐔雞絲拌麵
🐔雞絲粉皮

🐷上海厚切炸排骨菜飯 ($44)
🐷上海厚切炸排骨菜飯

上海生煎包4個 ($33) 灌湯小龍包4個($23)
上海生煎包4個
灌湯小龍包4個

最好食係呢兩樣, 除左個皮厚左少少, 但個餡都多湯既

2019-01-26
2018-12-23 393 浏览
菜飯裏面嘅菜太少了, 基本上菜飯唔似菜飯, 飯嘅口感都係比較奇怪一啲都唔好食相反豬扒就比較好味少少, 又唔會太過油膩恰到好處. 成個酥炸豬扒菜飯基本上係極度單調, 好唔無特色, 除咗個豬扒做得好少少之外另外叫咗個雞翼都唔係好得, 同普通燒雞翼冇乜分別. 本想雞翼就唔叫大約麥當勞嘅雞翼都好過佢, 完全冇乜深造嘅雞翼酸辣湯亦都太重口味, 不過依個同個人口味有關就唔多作評論啦. 相反一題小籠包同生煎包都做得可以, 煎包肉汁同喊都係做得幾好
相反豬扒就比較好味少少, 又唔會太過油膩恰到好處.

外卖送餐
  • 上海生煎包
2018-11-24 473 浏览
生煎包係生招牌,但真係一啲都唔好食! 皮好硬,肉汁勁少,唔夠熱,擺明一早煎定放左好耐,放到個皮都硬哂. 個上海排骨厚就夠厚呀,但成件黑黑地色,又油林林呢!仲要一大陣臭豬騷味呀!!!!!點搞呀大佬!!食左落去,吐都吐唔切!最離譜係個後欄度門, 真係痴x線, 打開曬個後欄門,度門正隔離就係個廚房,啲老鼠曱甴直情係喺個後欄直入廚房呀!!有冇培訓下啲員工架?!究竟有冇心去做一門生意睇得到啦....淨係識得用自己名氣幫自己間舖製造話題冇用既....... 真係攞個心出做好食物先啦,真係當香港人係傻㗎咩?!祝你長做長有啦..!!

究竟有冇心去做一門生意睇得到啦....

祝你長做長有啦..!!
2018-11-21