2020-05-09
位於厚福街嘅呢一間上樓居酒屋《Mokumoku Yakiton 》 非常受食客歡迎, 就算是閒日的晚上,都客似雲來。一定要電話預訂, 先能夠保證有位。呢一間居酒屋有多款清酒可供選擇, 呢一支《君之井 山廢》$558/720ml sake, 採用日本頂級白米,由原材料嘅監控,以至製造過程都一絲不苟。 呢一支清酒嘅味道較為濃郁, 配合香口,味道重嘅食物例如串燒就最適合不過。 呢一支純米酒入口順滑, 餘韻揮之不散。先來一款池魚刺身, 師傅用巧妙的刀功將池魚起成簿片。池魚刺身略帶鮮紅而且剔透,肉質結實而且爽口,油份較重,非常甘香可口,配以柚子醋醬汁令鮮味更加提升, 不知不覺已將原條池魚吃掉。來到重點串燒,呢一道《西班牙產黑豚肩肉串》$38 有意想不到的驚喜, 西班牙黑豚肉有橡果香氣,黑豚肩肉肥美多汁, 一咬落有爆汁感覺,但一點也不覺得肥膩,大火燒烤時已將油分逼出, 只剩下豚肉嘅肉香, 讚~由於餐廳主打豚肉串燒,豚肉都配以不同食材配搭,《豚肉秋葵卷》$32。 秋葵係出名潤腸嘅蔬果,以薄薄的豚肉包卷著來燒, 外面酥脆, 裏面juicy。而且秋葵咬落有爽脆嘅口感,既好味又健康。《串燒冬菇》$28 新
來到重點串燒,呢一道《西
《串燒冬菇》$28 新鮮嘅冬菇茶上日式醬汁, 火候拿捏得準確, 保持菇肉嫩滑嘅質感。
《厚切牛舌》$58, 牛舌如果處理得唔好好容易有一份騷味, 呢間餐廳嘅牛舌採用牛舌最深層嫩滑嘅部分, 食落嘅口感就更加爽嫩。牛舌串燒簡單灑上海鹽調味,看似簡單, 但可以食得出牛舌嗰份牛香。
《山形縣產煙燻豬腩》$128, 呢一個燒煙燻豬腩最適合就係配以啤酒。 大廚將煙燻豬腩燒得非常焦香, 外皮有一層金黃色, 食落除咗帶有微微鹹香之外, 仲食得出那份煙燻香氣, 比起煙肉, 口感更佳,咬落有肉汁, 點埋特別調配嘅honey mustard 醬汁, 帶有微微嘅酸, 中和左豬腩肉嘅油膩感。 係一個非常好嘅佐酒小食。
《豬腦串》$32 , 千祈唔好畀豬腦呢個詞語嚇親, 豬腦嘅口感有點似牛骨髓, 入口滑捋捋。 燒豬腦外面用咗薄薄嘅豚肉包裹住, 豚肉嘅油份加上櫻花蝦同香蔥, 香氣十足, 令人一試難忘。
《燒菠蘿》燒菠蘿係每次食串燒必點嘅項目, 呢度嘅燒菠蘿上面 有一層薄薄嘅焦糖薄脆, 入口脆卜卜,而且菠蘿本身已經非常多汁甜美, 燒過之後水份蒸發,令波蘿嘅甜度提升。菠蘿含有酵素, 可以解油膩, 食飽之後來一串當飯後果。
試過之後, 就知道點解呢一間居酒屋會得到咁多食客嘅青睞, 皆因食物嘅質素真係非常之高, 同朋友一齊把酒談心, 真係非常適合不過。