2020-03-11
「鬼金棒」為過江龍拉麵店之一,係東京超人氣拉麵店品牌,今次一嚐,果真與別不同,仲非常地道。店鋪外嘅招牌已經相當突出,具日本「地獄之門」文化嘅感覺,入到店內的主題色以黑、紅為主,仲有啲「鬼臉」放左係頂部。同時間,最有Feel嘅莫過於店內的音樂,如置身其境般食緊拉麵,都幾過癮。🔷味玉辣麻味噌拉麵 💰100 💙🔷芫茜辣麻味噌拉麵 加味玉 💰110+15 💙🔻湯底:兩款辣度都要左小辣及中麻,下次可以挑戰下再辣啲。湯嘅辣度會接受到,湯底均是味噌口味,有加入到雞肉及豚骨去熬製,所以搵到湯底包含左些許碎肉,味道上仲相當濃郁、稠身添。🔻麵條:至於麵條方面,屬偏粗身嘅麥麵,質感都相對上有咬口,口感分明,不會很容易就變得淋哂。🔻叉燒、味玉、配菜:叉燒非常非常淋,入口溶化,肥瘦分怖分明,醃得好入味仲吸到哂湯底嘅精髓。味玉亦都好有流心效果,蛋白亦都入哂味。到配菜部分,要左滿滿嘅芫茜,以碎狀分怖哂整碗拉麵,整體感覺相當豐富及出色。
🔷味玉辣麻味噌拉麵 💰100 💙
🔷芫茜辣麻味噌拉麵 加味玉 💰110+15 💙
🔻湯底:
🔻麵條:
🔻叉燒、味玉、配菜: