2022-08-04 34 浏览
我最鐘意食泰國菜!呢間打卡系泰國菜一直都想去試下,今日放工就去試一試!大多泰國餐廳裝修一係就好簡陋,一係就金光閃閃享慢煮泰就走一個文青路線,感覺乾淨舒適夜間除左散叫,仲有all day set menu同dinner set主要分別是all day set menu係可以揀要2/3/4courses而dinner set就固定左係4個 courses,食物種類亦會多d。期待已久的龍蝦湯流心牛角包呢獲真係「傾瀉下來」,一切開龍蝦湯就如瀑布湧出黎我覺得有D浪費,建議大家都係自私食,唔好share原個食可以慢慢啜d龍蝦湯。燒白松露真姬菇松露味都幾重,份量亦多,適合菇菇愛好者!燒西班牙栗飼豬頸肉豬頸肉燒得金黃,外皮微脆,入口脂香四溢,配上酸甜醬汁,開胃惹味!醬燒西班牙黑毛豬配金柚本日我最喜歡的菜式,黑毛豬香軟無骨,醬汁香甜有蜜味,邊位微焦嘗起來就像是一塊極品燶邊叉燒,我個人十分喜愛!金柚則是泰式沙律,酸甜有嫩,中和黑毛豬的膩感。慢煮挪威鮮三文魚冬蔭燴飯三文魚外表微煎至脆口,冬蔭燴飯細嘗吃到微酸辣,朋友覺得清爽開胃重口味如我覺得師父可以再重手少少,增添椰香再加重南薑、檸檬葉味道就perfect!
我最鐘意食泰國菜!
呢間打卡系泰國菜一直都想去試下,
今日放工就去試一試!
大多泰國餐廳裝修一係就好簡陋,一係就金光閃閃
享慢煮泰就走一個文青路線,感覺乾淨舒適
期待已久的龍蝦湯流心牛角包
呢獲真係「傾瀉下來」,一切開龍蝦湯就如瀑布湧出黎
我覺得有D浪費,建議大家都係自私食,唔好share
原個食可以慢慢啜d龍蝦湯。
燒白松露真姬菇
松露味都幾重,份量亦多,適合菇菇愛好者!
燒西班牙栗飼豬頸肉
豬頸肉燒得金黃,外皮微脆,入口脂香四溢,配上酸甜醬汁,
開胃惹味!
醬燒西班牙黑毛豬配金柚
本日我最喜歡的菜式,黑毛豬香軟無骨,
醬汁香甜有蜜味,邊位微焦嘗起來就像是一塊極品燶邊叉燒,
慢煮挪威鮮三文魚冬蔭燴飯
三文魚外表微煎至脆口,
冬蔭燴飯細嘗吃到微酸辣,朋友覺得清爽開胃
重口味如我覺得師父可以再重手少少,
增添椰香再加重南薑、檸檬葉味道就perfect!
鳳梨蓉焦糖燉蛋
十足的蛋香,底層有鳳梨蓉,有如燉蛋版的鳳梨穌。
整體而言,餐廳走的方向是泰西Fushion菜,有別一般傳統泰菜,感覺新穎,
員工勤快友善,用餐愉快!