5天前
最近去咗十下火鍋,呢間餐廳以70-80年代香港風格裝修,裡面有好多懷舊產品,啲裝飾品真係好有特色,讓人感受到一種懷舊的氛圍,坐落於銅鑼灣的繁華地區,真係好方便。我哋點咗湯底雙拼,價錢只需148元,呢個選擇真係好划算,可以一次過試到兩種唔同口味。十下麻辣火鍋辣味十足,啲香料味道好濃,而養生豆乳白鍋則清淡健康,兩者搭配非常好,讓每一口都有唔同的驚喜。食材方面,安格斯牛小排的肉質鮮嫩,價錢178元,切得厚厚一片,簡直係火鍋必備。鹹蛋黃墨魚滑78元,味道香濃,口感滑溜,咬下去時可以感受到鹹蛋黃的香味,特別推介!蟹肉蟹粉餃82元,餃子皮薄,裡面餡料滿滿,蟹肉的鮮甜味道好吸引,食完一口想再來一口。超級有驚喜完全顛覆咗我對蟹肉蟹粉餃嘅印象。讚岐烏冬3個32元,搭配火鍋食用,吸收湯底的精華,口感超級棒,而竹蔗茅根的清甜味道,讓人感覺清新,是火鍋的絕佳配搭。整體來講,十下火鍋真係一個好地方,唔單止食材新鮮,環境又有特色,坐得舒服,適合同朋友聚餐或者家庭聚會,食完之後都會覺得滿足!下次一定會再來,強烈建議大家都去試下!🥢❤️