2020-05-03
好耐之前嚟過一次位於觀塘鴻圖中心的二少廚房,果次淨係嚟飲湯,已經知道這裏的燉湯十分之正。今日一個人無無聊聊途經鴻圖中心諗住入去搵啲嘢食下,見到二少廚房嘅餐咁抵食,嗱嗱臨落單食好嘢。原來呢度除咗燉湯正最出名嘅仲有手撕雞,本來一個燉湯都要40幾蚊,原來叫過手撕雞飯餐加埋個燉湯都係60幾蚊,我再叫多杯嘢飲同埋叫咗碗豆腐花,買單都係$90唔使,真係平靚正。出名嘅手撕雞真係名副其實,配上蔥油香味10分,手撕雞又亂又滑,一啖白飯一啖雞肉真係好好味,大大碗飯同埋手撕雞有好足料真係超抵食。燉湯更加冇得頂,叫咗碗花膠雞燉湯,又係十分之足料。大大嚿花膠同埋好多舊雞,真係飲碗湯都會飽飽地。最後食埋碗豆腐花當甜品,豆腐花單買都係$7到,就算平時唔食飯叫碗豆腐花食下都係好抵食架。今次真係食飽飽又抵食,下次自己一個人就諗都唔使諗直接過嚟搵好嘢食,搞掂。