2006-06-25 22 浏览
是千嬅側田效應,我居然開棄「吉野家」,到這兒買了「皇牌一桶分享」($128)回家,跟小表弟妹和女友在家開餐睇電視。這個週末供應的桶餐,包大部份KFC 招牌貨,如:雞(九件)、巴辣香雞翼(五件)、薯茸(兩個)、粟米(兩枝)、格格薯塊、磨菇飯、雞皇飯、葡撻(四個)。甚至小孩至愛「汽水」兩枝!邊吃邊感覺年輕,主角:雞和巴辣雞翼係香料進攻味蕾的戰爭,香口誘人!不知何解,女生愛雞翼,男生好大塊肉!當晚舌頭麻痺!配食:馬鈴薯茸(幼滑)、香熱粟米(略嫌過軟)、格格脆薯塊(好香脆惹味。唯細碼,唔夠喉!)裹腹:兩款招牌飯「辣汁磨菇香飯」、「家鄉雞皇飯」都係連鎖店質素。油膩好味但無營養可言。甜點:大部份人都鐘意食的「瑪嘉烈葡撻」,個子細細,今次都OK 好味。汽水:選了兩枝六佰毫升的Bite 七喜。小孩子各自飲了大半枝,我一啖都無飲到。似乎大家都好口渴。美式招牌炸雞,無營養,油膩,香辛料超標,但味道誘人。好似一種「癮」咁樣,令人食完想再食,有D 似re-inforcement 咁…!
邊吃邊感覺年輕,