2018-06-24
好友食家今日又帶我地去食好野!!私房菜😍😍個人好鐘意食中菜!好友話去呢間食,廚房好得,我一定會好滿意喎!😋好期待!地理方便,油麻地地鐵一出,行前幾步就到!上到去,就好有去人地屋企食住家菜既感覺。餐廳提供房間,岩哂一班人黎食,有自己空間。如果得幾條友食可以包廂,有一個私穩度高既空間,靜靜地食飯聚舊。而且坐得幾舒服!👍食物方面好多選擇,可以揀打邊爐,亦可以揀海鮮,小菜。仲有套餐。我地就揀左餐廳招牌菜食喇!古方秘製鹹葱油新鮮雞(半隻)🐔一上菜,大家都”哇”左聲。半隻都幾大碟喎!而家講到明用新鮮雞,所以仲有雞肉臟添,我最愛吃新鮮雞腎雞肝架喇!夠哂鮮味,配埋佢個葱油油,d雞腎更加好味!😍又爽口。講番隻新鮮雞先🐔真係好得。可能平時多數都係食冰鮮雞多,食番新鮮雞真係好大分別。雞味好重又嫩滑。呢隻雞都啖啖肉,唔會話瘦。個醬汁先係重點,令到隻雞加滿分。鹹葱油 食落唔會覺得鹹,岩岩好。仲令到個雞既鮮味調出。👍食小菜最鐘意叫: 椒鹽鮮魷🐙份量都好多呢碟餸可以睇得出廚房夠哂鑊氣。黎到已經好香既椒鹽味!鮮魷炸到金黃香脆,外皮炸粉唔會話好厚。食落夠哂彈牙!好惹味!欖角蜜棧一字骨 🐷用蜜汁烹調的一字骨,味道甜甜地,
私房菜😍😍
地理方便,油麻地地鐵一出,行前幾步就到!
上到去,就好有去人地屋企食住家菜既感覺。
餐廳提供房間,岩哂一班人黎食,有自己空間。
我地就揀左餐廳招牌菜食喇!
古方秘製鹹葱油新鮮雞(半隻)🐔
一上菜,大家都”哇”左聲。半隻都幾大碟喎!
講番隻新鮮雞先🐔真係好得。
可能平時多數都係食冰鮮雞多,食番新鮮雞真係好大分別。
雞味好重又嫩滑。呢隻雞都啖啖肉,唔會話瘦。
個醬汁先係重點,令到隻雞加滿分。
鹹葱油 食落唔會覺得鹹,岩岩好。仲令到個雞既鮮味調出。👍
食小菜最鐘意叫: 椒鹽鮮魷🐙份量都好多
呢碟餸可以睇得出廚房夠哂鑊氣。黎到已經好香既椒鹽味!
欖角蜜棧一字骨 🐷
用蜜汁烹調的一字骨,味道甜甜地,咬落好juicy!
一字骨一煮熟左,會有一陣好香既豬肉骨味,食落份外好味。
平時食一字骨都好怕麻煩,驚好難咬開。
但呢個一字骨食落有韌度得黎,但易咬開。
呢度菜又唔錯喎!👍推薦
最後食得太多肉,決定叫個菜。
見到呢個名夠特別: 鄉下佬炒雜菜,又見有個👍,所以試下喇!
大大盤菜,有幾款菜:西蘭花,白菜仔,菜心,油麥菜……等。
碟菜好香,我諗用上湯同豬油?蝦膏?去炒。所以d菜好惹味,而且濕濕地,又幾好味!
食到大家都好飽,最後仲送左盤水果船俾我地添!
放得好靚,用冰 冰鎮住d菠蘿,夠哂凍,好似食緊菠蘿冰咁!菠蘿🍍又幾甜!!好味😋😋
好友帶路,真係無介紹錯!