自從搬咗去上環之後,我努力發掘附近唔同餐廳小店!睇呢個發掘嘅旅程當中,我發現近呢幾年呢個我認識多年嘅社區改變左好多!記得以前呢附近只有一啲粉麵店,或者中式小菜店,但係自從唔少新樓盤開咗之後,周圍多咗好多特色餐廳,西餐廳,日本餐等等應有盡有!心目中都有唔少心儀嘅,但係最令我愛上的,就係位於新街嘅呢一間oldish .其實oldish 唔係咁遠, 大概係喺上環中心附近嘅一個樓梯行到頂,雖然行上去係辛苦啲,但係當你見到呢一個更舒適,懷舊復古,帶點中西共融嘅環境,那些舊和新潮之間的感覺,那種生活慢慢的節奏!說真的深信呢條漫長嘅樓梯,絕對唔會影響你來呢一間餐廳嘅心!夜晚嚟到呢一度,外邊嘅陰暗燈光同裏邊嘅光猛形成強烈對比!單單係門面,大概已經可以比我呢啲偽文青影一堆相!入到去感覺舒適有啲舊嘅電單車用品,有啲舊嘅美國圖片,有有啲舊嘅中國特色擺設,所有野交融一起,卻融和差沒有絲毫的不和諧餐牌簡潔清楚,食物選擇唔算好多但係足夠!呢個感覺,特色,呢種氣味,態度正正就係我希望得到嘅一種,我成日同朋友講我哋冇藝術創作細胞,但係我哋可以吸收!我唔係一個文青,但我可以偽裝!我唔識得點樣去慢活,但係我可以去學點令生

餐牌簡潔清楚,食物選擇唔算好多但係足夠!
呢個感覺,特色,呢種氣味,態度正正就係我希望得到嘅一種,我成日同朋友講我哋冇藝術創作細胞,但係我哋可以吸收!我唔係一個文青,但我可以偽裝!我唔識得點樣去慢活,但係我可以去學點令生活慢一點!呢一個地方就係令到我可以唔開心時,坐一下慢活一下嘅好地點!
我點了一個黑松露醬蘑菇忌廉意粉,黑松露醬香味四溢,濃郁嘅蘑菇忌廉醬配上煮得剛好嘅意粉,講真雖然有點漏,但係佢唔捨得食淨一條!

第一次嚟到發現呢度嘅份量真係幾大,價錢來講實在實惠!
裏便嘅鮮姑份量很多,食到成咀都係忌廉醬!都不想停!
而最令到我覺得特別而且愛上嘅就係呢一個四重芝士牛肉漢堡,
單單睇呢一張相已經覺得十分之吸引,炸嘅薯條,沙律,眼見已經見到兩種芝士一種嘅薄脆芝士配上溶緊嘅車打芝士。特別喜歡呢一個漢堡包嘅裙邊,亦即是嗰片脆芝士片。芝士迷一定喜歡!
大家唔好以為佢淨係得啲芝士正咁簡單,漢堡裏便嘅牛肉多汁得很牛味香濃突出,配上半溶嘅芝士口感細膩!好吃!好好吃!
而最令我欣賞嘅地方唔單只係美味芝士,juicy牛肉或者係嗰啲又熱又香脆嘅薯條. 而係呢個漢堡包嘅包!點解因為好多時我哋會食到嘅包括了會係芝麻麵包,但係oldish 就係呢一個咁西式嘅食物裏邊,添加了我哋由細食到大嘅食物落去成為重要元素,就係佢提子包啦!
漢堡包又點少得可樂呢呢一度嘅細支裝可樂又再讓我地回想以前嘅日子!

呢個提子包我相信唔會有香港人冇食過,佢令我記得以前返學跑上學校嘅時候,會放低$3買一個提子包,佢令我記得中學時期同朋友一盒飯兩份分嘅日子,佢令我感覺到一間餐廳有心同無心嘅分別!呢一個好似冇特別嘅漢堡包裡便增添嘅特色,令到每一個本土生長嘅香港人感到微妙!喺呢度尋找着那少少令人懷念嘅回憶!