2016-08-27 501 浏览
身為為食鬼 周圍去食乜都要食係基本 平時亦有各界好友話有乜好食約同我一齊去食 今次輪到大埔既稻八一聽以為稻香啲fd 但見到係日式shabushabu泥既就即刻感興趣 因為個人原本有做過日式火鍋店既 parttime 同時愛上左shabushabu 好鐘意sukiyaki去到太和再行十幾分鐘就到 係屋邨中間既地鋪 finally搵到啦 同朋友月頭所以揮霍啲 揀左368既A5和牛 正啊368最正就係佢以下既級種都可以嗌 任食最正 而我地梗係嗌多D A5泥食 抵啲環境都算闊 湯底必嗌我最愛既壽喜燒亦夠晒正宗 但最後愈食愈咸 可能因為我地掛住傾計 佢自己係甘滾 就會濃縮晒啲湯 所以之後加我地都加水 就無甘咸 而另外再嗌多一個鴛鴦湯 一邊火辣湯底一邊昆布牛乳味噌湯 辣個邊吾算好辣但又增加左啲快感 爽 牛乳個邊就吾出 因為味噌已經COVER晒陣味自助吧有好多野食 菜 面啊甜品雪糕 比較特別同埋吸引到我地去既就係佢有個位可以自鼠天婦羅 跟足佢啲步驟做就可以自己整金黃色天婦羅 佢寫就寫等2分鐘 但其實想吾甘燶都可以早啲拎佢出泥 而天婦羅既種類都吾限於虎蝦 仲有吾同菜種同埋丸 炸到有一個係年糕魚片甘既野

去到太和再行十幾分鐘就到 係屋邨中間既地鋪
環境都算闊
湯底必嗌我最愛既壽喜燒亦夠晒正宗

自助吧有好多野食 菜 面啊甜品雪糕
炸到有一個係年糕魚片甘既野 好食喎都 不過最正都係蝦
最後我地仲玩味十足甘炸埋和牛 之後我地仲見到其他客人都炸肥牛 也太肥膩了吧 要打邊爐就要往死裡打 食咩都會肥架啦 最緊要開心! 但魷魚就係炸得最好食既 而醬料個邊仲會有得落番椒鹽個D

薄薄的A5和牛 但鋪滿成個碟
落個鍋裡煮之後就勁大塊 依度落左兩碟牛 姐係四大塊左右 好似係
但食落嫩口綿滑 特別係點完生蛋 不得之了 雖然SUKIYAKI夾埋牛係夾啲 我又鍾意啲但食得多就會漏 所以交錯下其他湯底就可以再食多啲
蝦 算彈牙 佢既海鮮都係幾正既 另仲有雞肉豚肉個啲 但就海鮮正啲
帆立貝 好好食 特別係落左係味噌湯度
油豆腐 不得了
我最愛豆卜 所以佢吸晒味噌湯啲咸咸地又香既味 入口已經令我忘記左佢叫 "油"豆腐
同場加映蓮藕 爽爽的 打邊爐我必烚泥食!!
甜品有啲MOCHI 勁煙韌 不過紅豆餡就甜左啲啲 仲有佢既DREYERS雪糕 有兩種味 朱古力,芒果 朱古力好正~