2008-08-02
一心想去西營盤食印度咖喱, 點知隧巴未到金鐘已肚餓到頂唔順, 加上想試好耐的呢度就0係附近, 0拿0拿臨跳落車0黎試試. 叫了一客雞扒併藕餅飯, 加杯「正常」的熱奶茶 ($36).熱奶茶已代落糖, 無 special request 下係奶多過茶, 味道亦太甜, 下次都係少奶少甜好 d. 唔怪得落單阿叔一0黎就問我要唔要少甜少奶啦 @_@"雞扒併藕餅飯又名「雞藕天成」(另外仲見到 menu 上有「雞同鴨講」及「火併阿粟」-_-), 都幾爛 gag... 「榮式燒雞扒」有一塊, 雖然係雪雞扒, 但肉十分腍滑, 帶黑椒及燒烤味, 十分香口惹味, 一塊唔夠喉呢 藕餅有兩塊, 係切粒蓮藕及冬菇混入(肥)豬肉餅煎香 (?), 同神廚館的墨魚餅異曲同工. 咬落未至於鬆化, 但十分彈牙, 熱熱的又帶點肉汁, 好好食, 值得試試; d 飯份量剛好, 落了唔少蔥茸香了好多, 仲有椰菜及翠玉瓜, 味道唔錯, 唯一唔好就係太濕腍.環境少少地 mou, 鋪位好細所以好迫0下, 衛生則情況不錯; 招呼好好, 阿叔阿姐們好好禮貌好好人!$36 食一碟水準碟頭飯, 十分抵, 會再0黎的. 下次試試銅鑼灣
$36 食一碟水準碟頭飯, 十分抵, 會再0黎的. 下次試試銅鑼灣店!