2017-12-10 277 浏览
我完全唔明呢間嘢啲like係點嚟。約咗兩位朋友食🍽,因為想食🇪🇸菜,所以上”開飯啦”揾相關餐廳,見到呢間嘢有四百幾個like,而且💰相宜,就去呢間嘢中環店試食。去到見到都幾多客,心諗應該都唔差啦,坐低咗但係就無人俾餐牌,隔咗一陣負責帶位嘅服務員見到我哋,好似突然醒起啲嘢,又隔咗一陣,先攞餐牌俾我哋,仲補一句”頭先唔記得咗”,咁誠實,👌🏿。👀咗餐牌一輪,有二人餐,包餐湯沙律先菜主食餐前酒餐茶甜品,好似都👌🏿,但係我哋三個人,個餐牌話可以加💰變三人份,再同服務員確認,就點三人餐,再加咗個mussels,落單時服務員話甜品係tiramisu,good。🥣係龍蝦湯,唔係難飲,只係同龍蝦無乜關係,🥗係三文魚沙律,無乜特別,只係份量較少,到前菜係兩件🐃芝士法包,四件單邊焦糖雞中翼同四片吞拿魚,我同兩個朋友你👀望我👀,唔知點分好,以為餐廳俾咗二人份量,就同問服務員係咪攪❌咗,服務員就話所有嘢都係三人份,主食可以點三款,唯獨前菜係二人份量,問佢點解,就話”餐廳係咁安排”,咁直接,good。主食有🍕肉眼扒🍝,好一般,夠飽肚,但係同”好食”係complete strangers。加點嘅mussels份量少
我完全唔明呢間嘢啲like係點嚟。約咗兩位朋友食🍽,因為想食🇪🇸菜,所以上”開飯啦”揾相關餐廳,見到呢間嘢有四百幾個like,而且💰相宜,就去呢間嘢中環店試食。去到見到都幾多客,心諗應該都唔差啦,坐低咗但係就無人俾餐牌,隔咗一陣負責帶位嘅服務員見到我哋,好似突然醒起啲嘢,又隔咗一陣,先攞餐牌俾我哋,仲補一句”頭先唔記得咗”,咁誠實,👌🏿。👀咗餐牌一輪,有二人餐,包餐湯沙律先菜主食餐前酒餐茶甜品,好似都👌🏿,但係我哋三個人,個餐牌話可以加💰變三人份,再同服務員確認,就點三人餐,再加咗個mussels,落單時服務員甜品係tiramisu,good。🥣係龍蝦湯,唔係難飲,只係同龍蝦無乜關係,🥗係三文魚沙律,無乜特別,只係份量較少,到前菜係兩件🐃芝士法包,四件單邊焦糖雞中翼同四片吞拿魚,我同兩個朋友你👀望我👀,唔知點分好,以為餐廳俾咗二人份量,就同問服務員係咪攪❌咗,服務員就話所有嘢都係三人份,主食可以點三款,唯獨前菜係二人份量,問佢點解,就話”餐廳係咁安排”,咁直接,good。主食有🍕肉眼扒🍝,好一般,夠飽肚,但係同”好食”係complete strangers。加點嘅mussels份量少唔係重點,每隻好似發育不良,期間有服務員上咗兩份法包,其中一份有搽醬,但係唔知係跟咩上,都唔係重點,最重要係佢係非一般法包嘅硬。食到呢度只係想快啲食完餐飯,就叫服務員上埋🍮。但係點解係唔知咩Berry mousse 🍰 ?tiramisu 去咗邊?我未試過飯會有無力感,用餐期間服務員會响你前後左右上菜,又會收餐具時碰到你,又唔知點解倒到成地💦,但又唔係即刻抹,服務員之間好大聲傾計,一般茶餐廳服務同食物質素,好一餐唔好一餐。成餐飯可能杯餐前sparkling 🍷 最無事,但係呢間嘢就連餐茶都無上俾我哋。叫埋單差不多要十分鐘,但係啲服務員又有好多時間幫其他客人影相。我朋友話佢自己整每一道菜都好過呢間嘢,我唔知真定假,我只係真❤️唔明呢間嘢啲like點嚟。
2017-12-09